Бізнес ще два місяці не штрафуватимуть за приховування кінцевих бенефіціарів, – Малюська

Бізнес наляканий великими штрафами за ненадання інформації про кінцевих бенефіціарних власників компаній. Нові санкції мають розпочатись застосовувати після 11 жовтня.

Але, як заспокоює міністр юстиції Денис Малюська, у жовтні 2021-го, як, власне, і в листопаді штрафів точно ще не буде.

За його словами, враховуючи кількість юросіб (понад 1 млн), які мають подати держреєстратору відомості про свої кінцеві бенефіціари, та пропускну спроможність реєстраційної системи (зараз відомості подали лише 171 333 компанії), пропуск дедлайну буде зумовлений "об'єктивними причинами".

Водночас обов'язковою ознакою будь-якого адмінправопорушення є наявність вини (ст. 9 КпАП), зауважує міністр.

На думку Мін'юсту, враховуючи поточний стан справ та презумпцію невинності, відсутня навіть гіпотетична можливість підтвердити належними доказами наявність вини (навіть через необережність) керівника юрособи, який не подав необхідних відомостей.

"У таких умовах складання протоколів на керівників юросіб не є обґрунтованим та законним через відсутність усіх елементів складу правопорушення", – зазначає Денис Малюська.

Більше того, додає він, гіпотетичне притягнення відповідних осіб до відповідальності не відповідало б меті адміністративного стягнення (ст. 23 КпАП).

"Не рекомендую зараз брати штурмом державних реєстраторів та переплачувати космічні гроші юристам за допомогу з поданням відомостей про кінцевих бенефіціарних власників", – радить міністр.

У відомстві також зауважили, що адміністративний штраф є "винятковим заходом та застосовується, коли інші заходи реагування не працюють".


Джерело: https://ubr.ua/business-practice/laws-and-business/biznes-eshche-dva-mesjatsa-ne-budut-shtrafovat-za-konechnykh-benefitsiarov-maljuska-4008074