Зеленського "покарали" за незадекларований дохід від ОВДП

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАПК) Олександр Новіков вручив президенту України Володимиру Зеленському два протоколи про адміністративне порушення, у зв'язку з неподанням інформації про зміни в майновому стані, повідомила прес-служба НАПК.

При цьому в нацагентстві зазначили, що президент особисто повідомив НАПК про факт порушення.

"Після вступу на посаду президента України Володимир Зеленський здійснив покупку і продаж облігації внутрішньої державної позики (ОВДП). Загальна вартість придбаних і проданих боргових цінних паперів перевищувала 50 прожиткових мінімумів", – йдеться в повідомленні.

Підкресливши, що Зеленський повинен був подати до Реєстру декларацій повідомлення про суттєві зміни в майновому стані протягом 10 днів з моменту покупки і продажу ОВДП. Але повідомлення до реєстру не надійшло.

У свою чергу, в Офісі президента підтвердили, що Зеленський особисто поінформував НАПК про факт порушення ним законодавства.

"В 2019 році родина глави держави отримала кошти в рахунок погашення вартості облігацій внутрішньої державної позики на загальну суму 5,1 млн грн та здійснила витрати на придбання ОВДП у сумі 5,2 млн грн. Відповідно, вартість цих облігацій перевищувала 50 прожиткових мінімумів", – наголосила прес-служба Офісу президента.

В ОП відзначили, що Зеленський не подав до Реєстру декларацій повідомлення про суттєві зміни в майновому стані у встановлений законодавством термін.

Нагадаємо, з початку 2020 року портфель облігацій внутрішньої державної позики України (ОВДП) у нерезидентів зменшився більше, ніж на 17 млрд грн (-15%). Зокрема, в червні – на 5,5 млрд грн.


Джерело: https://ubr.ua/finances/finance-ukraine/zelenskoho-nakazali-za-nezadeklarirovannyj-dokhod-ot-ovhz-3894170