Зеленський наказав розібратися з несправедливим нарахуванням пенсій родинам загиблих воїнів

Президент України Володимир Зеленський поставив завдання Кабінету Міністрів розібратися з проблемою несправедливого нарахування пенсій родинам захисників, які загинули в зоні проведення АТО/ООС на Донбасі.

Про це повідомляє сайт глави держави.

Про цю проблему Зеленський почув від воїнів АТО/ООС під час зустрічей в різних регіонах.

"Є несправедливість тому, що військові, які загинули на війні в 2014-2018 роках, тоді отримували зарплату в кілька тисяч гривень. Тому пенсії, які зараз надходять їхнім батькам, дуже відрізняються від пенсій батьків тих воїнів, які загинули, отримуючи заробітну плату 14, 16, 20 000. Тому пенсія там в рази менша, і вони говорять про несправедливість", – зазначив Володимир Зеленський.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що уряд розгляне можливі шляхи розв'язання цієї проблеми.

До того ж уряд планує схвалити проєкт постанови, який передбачає збільшення розміру допомоги на дітей, над якими встановлено опіку, з двох до двох з половиною розмірів прожиткового мінімуму.

Також міністр фінансів Сергій Марченко зазначив, що, попри зниження ділової активності, є чіткі сигнали про вихід з кризи. Про це свідчить зростання доходів і фінансування видатків з державного бюджету. Зокрема, в травні план з доходів держбюджету виконаний на 100%, в червні – 105,5%. Це сталося, зокрема, завдяки ефективній роботі Державної податкової служби. Крім того, митниця виконала планові показники в червні.

Міністр соціальної політики Марина Лазебна поінформувала про реалізацію ініціативи президента щодо підвищення пенсій людям, старшим 80 років, і виплати 1 тисячі громадянам, пенсія яких не перевищує 5 тисяч гривень. Середній розмір пенсії в Україні – 3 тисячі 400 гривень, що на 13% більше порівняно з попереднім роком.

"Ми зараз готуємо нові програми підвищення пенсій, які будуть реалізовані 2021 року", – сказала вона.

Також Марина Лазебна повідомила, що з Фонду боротьби з коронавірусом виділено 2, 5 млрд гривень на потреби Фонду соціального страхування. Страхові виплати вже отримали майже 5 тисяч осіб, з них – тисяча 100 медичних працівників, які перебувають на самоізоляції. Крім того, страхові виплати отримали три родини медичних працівників, які загинули внаслідок боротьби з COVID-19.

"Ефективна держава – це насамперед сувора виконавська дисципліна. Це не просто "поговорили та забули". Це виключно і тільки про сьогодення виконання доручень", – підкреслив Володимир Зеленський.

Він резюмував, що Україні "дуже потрібно пожвавити економіку".


Джерело: https://www.segodnya.ua/ua/politics/zelenskiy-prikazal-razobratsya-s-nespravedlivym-nachisleniem-pensiy-semyam-pogibshih-voinov-1463460.html