В Україні назвали професії майбутнього: на кого вчитися, щоб не залишитися без роботи

Однією з проблем української освіти є відставання від світових трендів. Зокрема, поки що слабо враховується тенденція до автоматизації. Тому в майбутньому чисті гуманітарні спеціальності в Україні, як і в усьому світі, відійдуть на другий план. Більш затребуваними стануть технічні та інженерні навички, а також біологічний напрям.
Про це йдеться в проекті Стратегії розвитку вищої освіти в Україні на 2021-2031 роки, яку опублікувало Міністерство освіти і науки (МОН).
За даними Стратегії, в майбутньому серед найбільш затребуваних спеціальностей будуть:
Технології майбутнього: архітектор територій, фахівець з робототехніки, інженер-проектувальник різного профілю, фахівець з 3D-друку, розробник, диспетчер безпілотників, космогеолог.

  • IT і дані: проектувальник "розумної середовища", "розумних будинків", програміст, аналітик даних, аналітик, фахівець з кібербезпеки, розробник блокчейн-технологій, AR / VR-розробник, фахівець по цифровому контенту, цифровий лінгвіст.
  • Екологізація виробництва і життя: екоаналітік в будівництві, фахівець з альтернативної енергетики, біоетики, ресайклінг-дизайнер, фахівець з сіті-фермерства.
  • Здоров'я людини: біогенетиком, біоінженер, біоінформатика, біофармакології, Телехірургія, IT-лікар, медична сестра, фізіотерапевт, нейропсихолог.

Ці тенденції, за даними МОН, вимагають посилення природничо-наукової підготовки майбутніх фахівців разом з придбанням ними IT-навичок.
У той же час залишаться актуальними професії, пов'язані з охороною здоров'я, навчанням, індивідуальними послугами, творчістю. Вони не можуть бути замінені автоматизованими системами навіть з використанням штучного інтелекту.
Нагадаємо, раніше аналітики назвали 5 пріоритетів для бізнесу майбутнього, які допоможуть підприємствам вижити в світі, що змінився через пандемію коронавируса.
Тим часом український Нацбанк з'ясував, що до бізнесу повертається оптимізм.

Джерело: https://economics.segodnya.ua/economics/business/v-ukraine-nazvali-professii-budushchego-na-kogo-uchitsya-chtoby-ne-ostatsya-bez-raboty-1482086.html