В ІТ-секторі в рази зросли випадки урізання зарплат

За підсумками липня ринок вакансій в ІТ-секторі продовжив активний ріст і вийшов на докризовий рівень. При цьому в першому півріччі більше працівників відчули зменшення доходу. Про це свідчать результати опитування DOU опитування серед 12,4 тис. фахівців.

У першому півріччі 6,8% респондентів заявили про зниження зарплати. В зимовому і літньому опитуваннях, які проходили в 2019 році, частка таких працівників становила 2,1% і 1,2% відповідно.

Серед розробників найгірша динаміка спостерігалася серед представників таких спеціальностей:

  • HR і Designer – майже 10% заявили про зниження зарплати;
  • Senior SE – 8%, в 2019 році таких було менше 2%;
  • Junior SE – 4% респондентів.

Що стосується вакансій, в липні опубліковано 5011 пропозицій, що на 10% менше, ніж у липні минулого року. Однак рівень вийшов на середній показник 2019 року. При цьому в минулому місяці роботодавці подали на 18% вакансій більше, ніж у червні. Після різкого падіння ринку знадобилося три місяці на відновлення докризових темпів.

У той же час спостерігалося зменшення кількості вакансій для фахівців-початківців, що спричинило за собою збільшення кількості відгуків. У липні на одну вакансію в середньому припадало 40 відгуків претендентів з досвідом роботи до року.

найвища конкуренція спостерігалася серед таких технічних напрямків:

  • Front-end – 16,6 відгуків;
  • Java –13;
  • Android – 9.

Нагадаємо, середня медіанна зарплата розробників в українському ІТ-секторі після сплати податків становить $2,3 тис. в місяць. Порівняно з груднем минулого року значного зростання не відбулося.


Джерело: https://ubr.ua/labor-market/ukrainian-labor-market/v-it-sektore-uvelichilos-kolichestvo-spetsialistov-s-urezannymi-zarplatami-3895118