У лютому Держслужба з праці перевірить тисячі компаній на дотримання трудового законодавства

Із 1 лютого Державна служба з питань праці почала проводити інспекційну компанію, під час якої планує перевірити не менше ніж 3 тис. роботодавців. Про це 1 лютого поінформувала пресслужба Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

У відомстві розповіли, що напередодні перевірки, із 20-го до 31 січня, було проведено інформаційну кампанію. Під час неї інспектори праці поінформували понад 190 тис. роботодавців у сфері торгівлі, тимчасового розміщення та організації харчування щодо вимог до оформлення трудових відносин із найманими працівниками, а працівників – про ризики та наслідки незадекларованої праці.

Під час інспекції в полі зору будуть роботодавці, які мають високий ризик використання незадекларованої праці, або ті, хто на час інформаційних заходів мав незадекларованих працівників і не оформив із ними відносин належно, заявили у пресслужбі.

У міністерстві зазначили, що незадекларовану працю найчастіше використовують у сфері торгівлі. За даними Держстату, кількість осіб, які працюють у цій сфері без оформлення трудових договорів, у 2019 році становила понад 700 тис. осіб.

Згідно із чинним законодавством, інспектор праці може прийти до будь-якого роботодавця в будь-який день і час для перевірки оформлення трудових відносин. Для виявлення незадекларованих працівників інспектор може безперешкодно проходити у виробничі, службові та адміністративні приміщення, вивчати документи, ведення яких передбачено законодавством про працю, спілкуватися із працівниками та представниками роботодавця. У разі виявлення незадекларованих працівників винних будуть відразу притягувати до відповідальності.

Відповідно до ст. 265 Кодексу законів про працю за порушення законодавства про працю встановлено фінансові санкції від 1 до 30 мінімальних заробітних плат (від 4723 до 141 690 грн). Розмір санкції за порушення законодавства про працю становить 10 мінімальних заробітних плат (47 230 грн). Вчинення такого порушення повторно протягом двох років обійдеться роботодавцю вже у 30 мінімальних зарплат за кожного працівника (141 690 грн).


Джерело: https://gordonua.com/ukr/news/politics/-u-ljutomu-derzhsluzhba-z-pratsi-perevirit-tisjachi-kompanij-na-dotrimannja-trudovogo-zakonodavstva-1485653.html