Цього року ВВП України впаде на 5,5%. Всесвітній банк погіршив прогноз

Цього року падіння ВВП України складе 5,5%, спрогнозували у Світовому банку (СБ). Там стверджують, що це скорочення не настільки серйозно, як у багатьох країнах регіону. У СБ зазначили, що українська економіка увійшла в коронакрізіс сильнішою і підготовленої завдяки зваженій монетарній і фіскальній політикам протягом попередніх років.
У порівнянні з червневим оглядом, прогноз спаду ВВП України погіршений на 2 п. П., На 2021 рік - на 1,5 п. П. У Світовому банку окремо звернули увагу, що сьогодні для Києва критично важливо якнайшвидше впровадження заходів державної політики, спрямованих на підвищення інвестицій і збереження макроекономічної стабільності.
"Однак, за нашими оцінками, відновлення економічного зростання буде помірним - 1,5% в 2021-м і 3,1% в 2022 роках на тлі уповільнення темпів впровадження структурних реформ", - йдеться в опублікованому СБ огляді економіки Європи і Центральної Азії " COVID-19 і людський капітал ".
Паралельно, згідно негативним сценарієм, зростання ВВП України в наступному році може бути ще меншим - всього 1%.
Для порівняння, Кабмін прогнозує спад економіки на 4,8% цього року і її відновлення на 4,6% в наступному. Нацбанк же очікує спаду в цьому році на 6%, проте допускає деяке поліпшення свого прогнозу до 5%. За його оцінками, в наступному році ВВП країни може зрости на 4%.
Нагадаємо, що про подібні прогнозах повідомляли і в Європейському банку реконструкції та розвитку. За його очікуванням, в поточному році реальний валовий внутрішній продукт України скоротиться на 5,5%. При цьому в 2021-му його зростання складе 3%.

Джерело: https://ubr.ua/finances/macroeconomics-ukraine/v-etom-hodu-vvp-ukrainy-upadet-do-5-5-vsemirnyj-bank-ukhudshil-prohnoz-3896580