Українці зможуть отримати соцдопомогу онлайн

В Україні об'єднають реєстр застрахованих осіб Пенсійного фонду з іншими державними базами даних. В результаті буде створений єдиний реєстр одержувачів соцвиплат, який дозволить українцям в електронній формі звертатися за державною соцдопомогою. Поступово це призведе до повної відмови від паперових довідок і документів, які підтверджують права на пільги та допомоги.

Про це повідомила пресслужба Міністерства соцполітики. Відомство в рамках цього проекту співпрацює з Міністерством цифровий трансформації.

В електронній формі стануть можливі звернення за державною соціальною допомогою при усиновленні, на дітей і для осіб з інвалідністю з дитинства. Користувачі зможуть отримати онлайн-довідку про заробітну плату, страхові внески та розмір пенсії.

Також онлайн можна буде перевірити і отримати інформацію про:

  • соціальний статус громадянина;
  • загальнообов'язкове державне соціальне страхування;
  • пенсійне посвідчення та пенсійну справу;
  • інвалідність.

Очікується, що питання створення нового реєстру винесуть на розгляд Кабміну вже до грудня 2020 року.

Нагадаємо, раніше в Мінціфри підрахували, що єдиний реєстр одержувачів соціальних виплат дозволить заощадити 100 млрд гривень з державного бюджету за рахунок точної і ретельної верифікації одержувачів пільг.

Крім того, з 1 січня 2021 року в Україні вводять попередню перевірку даних при призначенні субсидій. Мінфін вже побудував інформаційно-аналітичну платформу верифікації держвиплат, яка об'єднує в одному місці інформацію про реципієнта з багатьох джерел.

А, як повідомляв міністр фінансів Сергій Марченко, в проекті держбюджету-2021 на пільги та житлові субсидії передбачено 104 млрд гривень. В цілому, за його словами, соціальні витрати будут потребувати 323 млрд гривень.


Джерело: https://economics.segodnya.ua/ua/economics/enews/ukraincy-smogut-poluchit-socpomoshch-onlayn-1487445.html