Українці через 15 років можуть залишитися без пенсій, - Шмигаль

В Україні через 15 років виникне проблема з пенсійними виплатами через ситуації, демографічної ситуації. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час лекції в університеті "Львівська політехніка".
"Стара Європа і Україна як її частина себе не відтворює, а це проблема з людським капіталом. Якщо слідувати цій тенденції, то працездатне населення через 15 років переміститься в сегмент пенсійного віку ... Співвідношення буде один до двох ... Ми не зможемо платити пенсії майбутнім пенсіонерам через років 15. Це звичайна математика - економічна демографія ", - зазначив глава уряду.
За його словами, в такому випадку доведеться піднімати податки. При тому, що бізнес не згоден з нинішнім рівнем оподаткування. Тому є кілька варіантів вирішення проблеми, зокрема, накопичувальна пенсійна система.
"Кожен з нас повинен подбати про свою пенсію вже з молодого віку, і ми будемо створювати накопичувальну пенсійну систему вже з наступного року. Кожен буде отримувати невелику соціальну пенсію, як в розвинених країнах, яку дає держава, а також мати свої кошти на тому рівні , про який сам подбає ", - підкреслив прем'єр.
З 1 січня 2021 року розпочнеться другий етап пенсійної реформи. Крім тієї пенсії, яку платять громадянам зараз, українці почнуть отримувати і другу пенсію, суму якої вони будуть визначати самі і розпоряджатися на свій розсуд.

Джерело: https://ubr.ua/ukraine-and-world/society/cherez-15-let-ukrainskie-pensionery-mohut-ostatsja-bez-pensii-shmyhal-3896504