Середня зарплата в $1000. Чи можливо це в Україні?

Для цього українському уряду ще довго не треба буде вигадувати велосипед.

Середня зарплатня зараз складає близько 13 тисяч гривень, то чи є підстави вважати, що вона може сягнути $1000 в осяжному майбутньому?

На це запитання можна відразу відповісти «так».

Насправді, якщо гривня продовжить укріплюватися на 10−15% щорічно (як в цьому році), то зарплатня в 13 тисяч гривень перетвориться на $1000 досить швидко. А саме за 5 років, навіть якщо нічого іншого не зміниться. Та є великі сумніви, що НБУ дотримуватиметься такої політики 5 років поспіль.

Подібного ефекту також можна досягти через 6−8 років за умов низької інфляції та зростання номінальних зарплат на 10−15% щорічно. Це дуже і дуже амбітна мета. Та цілком реальна. У Китаї, наприклад, номінальні зарплати протягом 2010−2018 років зросли більше ніж удвічі. Інфляція в цей період коливалася від -1% до +6%.

В Польщі реальна зарплата зростає на 5% вже другий десяток поспіль. Продуктивність праці українців в багатьох сферах залишає бажати кращого. Та той, хто стартує з нижчого рівня, ось як Україна, за однакових умов зростає швидше.

Насправді, механізм формування зарплат в економіці досить складний і є чимало факторів, які впливають на динаміку реальної заробітної плати. Це, в першу чергу, продуктивність праці власне працівників. Пол Кругман, професор економіки Принстонського університету, якось зауважив: «Продуктивність — це не все, але, зрештою, це майже все. Здатність країни з часом покращувати рівень свого життя майже повністю залежить від її здатності виробляти більше в розрахунку на одного працівника».

Але цього не досить. Так Інститут економічної політики в США зауважує, що попри зростання загальної продуктивності на 64% та зростання реального ВВП на 149% за останні тридцять років, реальна зарплата 90% американських робітників зросла на 15%, головним чином у 1995−2000 роках.

Значний вплив на динаміку реальної заробітної плати можуть мати як такі фактори як структура ринку праці, обсяги капіталовкладень, частка доходів працівників у ВВП, глобалізація, так і управлінські практики, технології. Наприклад, якщо у вашому населеному пункті одна велика фірма, значного зростання зарплат не відбуватиметься навіть за сприятливих економічних умов.

Навіщо підвищувати зарплату, якщо працівникам нема куди йти? Якщо у вашій місцевості значне безробіття, додатковий попит можна задовольнити і без підвищення зарплатні, бо й без того знайдеться чимало охочих працювати. Якщо ремонт дороги навіть після закупівлі суперсучасної техніки як і раніше займає два тижні, з яких робочі власне працюють 30 годин (по 3 на день), а решта — перерви на перекур, очікування поки щось підвезуть, узгодять і просто балачки, складно очікувати ріст зарплат, оскільки жодного реального зростання продуктивності не відбулося.


Джерело: https://nv.ua/ukr/opinion/serednya-zarplata-v-ukrajini-shcho-mozhe-zrobiti-uryad-abi-ukrajinci-otrimuvali-1000-ostanni-novini-50072709.html