"Рабський КЗпП". За що критикують новий Трудовий кодекс

Уряд розробив проект нового Трудового кодексу, який, за словами профспілок, урізує права працівників.

На сайті Верховної Ради опублікували текст проекту нового Трудового кодексу, який розкритикували профспілки. При цьому чинне законодавство про працю не влаштовує роботодавців.

Які претензії до нового трудового законодавства

Чинний Кодекс законів про працю (КЗпП) був зареєстрований в 1971 році і за цей час пережив 95 редакцій - зміни вносилися практично в кожне положення.

За словами глави секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрія Забловського, іноземні інвестори вважають нинішній кодес "диким", тому неохоче заходять в Україну.

Наприкінці грудня уряд зареєстрував законопроект нового Трудового кодексу з 99 статей, який Верховна Рада, імовірно, може розглянути в лютому 2020 року.

Головні зміни Трудового кодексу:

  • У законопроекті прописується поняття "трудові відносини" і вводиться сім різних типів контрактів, які підлаштовані під різні види зайнятості.
  • У законопроекті зберігаються базові соціальні гарантії у сфері праці, а також гарантії для вагітних і жінок у декреті.
  • Прописується можливість для роботодавця звільнити співробітника за бажанням самого роботодавця.
  • Зменшується розмір компенсації за роботу у вихідні і святкові дні, а обов'язкові вихідні в тиждень скорочуються до одного.
  • Вводиться медіація у сфері трудових відносин і створюється Державна інспекція праці.

Профспілки прозвали новий законопроект "Кодексом про рабство", оскільки він, за їхніми словами, порушує низку базових норм, у тому числі про восьмигодинний робочий день.

Міжнародна і європейська конфедерації профспілок уже звернулися до Президента Володимира Зеленського з проханням заблокувати проект нового КЗпП.

Як йдеться у відритому листі, одностороннє розірвання договорів роботодавцями порушує норми Конвенції Міжнародної організації праці, які підписала Україна.

Працювати більше, отримувати менше

"Нормальна" тривалість робочого часу кожні сім днів становить 40 годин, але роботодавець сам визначає тривалість робочого дня. У проекті йдеться, утім, тільки про те, що відпочинок між змінами не має бути меншим за 12 годин кожні 24 години.

За чинним законодавством, робота понаднормово оплачується за подвійним тарифом. У новому проекті пропонується платити за неї тільки на 20 відсотків більше, ніж за працю за звичайним графіком.

Оплата лікарняного до п'яти днів буде здійснюватися за рахунок роботодавця, із шостого дня до завершення періоду хвороби - за рахунок держави.

Звільнення за один день

Найбільшим потуранням для роботодавців у новому трудовому законодавстві можна назвати пропозицію надати право звільняти працівника за власною ініціативою і практично без явних підстав.

Правда, роботодавець повинен попередити працівника про звільнення у встановлені терміни (від 15 до 90 діб, залежно від того, скільки часу працює співробітник на цьому місці зайнятості).

Законопроектом пропонується надати можливість роботодавцю звільнити працівника, не чекаючи, однак, за умови виплати компенсації: кожен день визначеного терміну попередження має оплачуватися за подвійним тарифом.

Перервана відпустка

Щорічна основна оплачувана відпустка надається тривалістю не менше 24 календарних днів за кожен відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору.

Збільшиться тривалість відпустки за свій рахунок - з 15 до 30 днів на рік. При цьому скоротяться обов'язкові вихідні дні - із 48 до 24 годин щотижня.

Але роботодавець може переривати відпустку співробітника "з огляду на виробничу необхідність", а також на власний розсуд створювати графік відпусток.

Як пояснює влада

Заступник міністра економіки Юлія Свириденко запевнила в лібералізації положень і каже, що Кабінет Міністрів створює "більш гнучку форму реалізації трудових відносин".

Автори проекту № 2708 обіцяють, що реформування трудового законодавства зможе:

  • забезпечити рівність сторін трудового договору
  • підвищити конкурентоспроможність бізнесу
  • збільшити приплив інвестицій
  • впровадити сучасні форми трудової зайнятості (віддалена, сезонна праця, гнучкий графік)
  • змусити роботодавців оформляти працівників офіційно і на "білі" зарплати

15 січня Міністерство економічного розвитку опублікувало "розвінчання міфів" щодо свого законопроекту по Трудовому кодексу.

Що стосується звільнення в один день, то в міністерстві зазначили, що така унормованість передбачає компенсацію з боку роботодавця.

Там також підкреслили, що страховий (пенсійний) стаж при переведенні трудової книжки на цифровий варіант не втрачається.


Джерело: https://ua.korrespondent.net/business/career/4183561-rabskyi-kzpp-za-scho-krytykuuit-novyi-trudovyi-kodeks