Підвищення мінімалки з вересня обійдеться держбюджету в 3 млрд грн лише за 3 місяці

Підвищення з 1 вересня мінімальної зарплати в Україні до 5 тис. Грн з нинішніх 4,723 тис. Грн тільки за три місяці обійдеться держбюджету в 3 млрд грн, повідомив перший заступник міністра фінансів Денис Улютін в ефірі телеканалу еспресо.
"Підвищення до 5 тис. Грн мінімальної зарплати - це всього лише на 277 грн в порівнянні з нинішнім рівнем - на три місяці коштує 3 млрд грн. І це тільки по тих видатках, які здійснюються з державного бюджету", - зазначив Улютін.
За його словами, більш істотно підвищити мінімальну зарплату зараз складно, оскільки потрібно враховувати не тільки побажання, але і реальні можливості бюджету. Питання підвищення мінімалки обговорювалося вже давно, і проведені розрахунки показали, що зараз це можливо зробити саме до такого рівня, додав він.
"Питання підвищення з 1 вересня мінімальної заробітної плати обговорюється вже досить давно. Коли ми зрозуміли, що це фінансово можливо, коли ми порахували, що і Пенсійний фонд, і місцеві бюджети отримують свою частину від цього збільшення - президент цю ініціативу вніс", - розповів він.
Нагадаємо, Мінекономіки оприлюднило урядовий прогноз економічного і соціального розвитку країни на 2021-2023 роки. У доопрацьованому документі враховані завдання президента щодо підвищення мінімальної зарплати. Так, її середньозважений рівень в 2021 році складе 6250 грн, у 2022 році - 6700 грн, а в 2023 році - 7176 грн.

Джерело: https://ubr.ua/labor-market/ukrainian-labor-market/povyshenie-minimalki-s-sentjabrja-obojdetsja-hosbjudzhetu-v-3-mlrd-hrn-lish-za-3-mesjatsa-3895338