Під Житомиром працівники психіатричної лікарні перекрили трасу через борги із зарплати

Сьогодні, 18 вересня, близько 50 працівників Житомирської обласної психіатричної лікарні №1 влаштували акцію протесту, перекривши з 9:00 до 9:55 автотрасу під Житомиром, біля медичного закладу. Вони вимагали виплатити заробітну плату, повідомляє "суспільности Житомир" в Facebook.
Учасники акції безперервно ходили по пішохідному переходу, також вони тримали в руках "Ми хочемо працювати". Кожні 15-20 хвилин вони надавали можливість проїхати автомобільного транспорту. При цьому на дорозі утворилася пробка майже на кілометр.
Пізніше до них приїхав керівник обласного управління охорони здоров'я Микола Суслик.
Раніше "суспільности" писало, що 7 вересня 70 працівників Житомирської обласної психіатричної лікарні №1 прийшли до чиновників Житомирської облради та управління охорони здоров'я, тому що два місяці не отримували зарплату. З квітня виплати здійснювалися частково, в серпні повчили тільки аванс за липень.
Тоді керівник обласного управління охорони здоров'я Микола Суслик пояснив, що в першому кварталі психлікарню №1 фінансували з обласного бюджету, а з 1 квітня фінансування припинили.
"Управління охорони здоров'я не фінансує на сьогоднішній день всі комунальні некомерційні підприємства, які у нас в області. Фінансує Національна служба здоров'я України. Щомісяця згідно пакету - 3,2 млн грн. Але цього недостатньо", - зазначив чиновник.
Він сказав, що вирішити проблему може об'єднання з обласним спеціалізованим медичним центром Житомирської облради, який має в розпорядженні 14 млн грн. При тому, що психлікарня недофінансована на 22 млн грн.
У свою чергу директор спеціалізованого центру Максим Кутішенко зазначив, що 2 вересня піднімав це питання перед міністром охорони здоров'я Максимом Степановим і перед і. о. керівника Національної служби здоров'я Андрієм Віленський. Ті, зі свого боку, пообіцяла вирішити питання до кінця тижня (до 12 вересня) і прийняти пакет 32, за яким йде дофінансування.
Раніше глава Мінфіну Сергій Марченко повідомив, що на наступний рік видатки на медицину заплановані на рівні 156 млрд грн (+27,5 млрд грн). Зокрема, збільшення зарплат медикам на 30%, фінансування програми медичних гарантій - 123,4 млрд грн, виділення коштів на боротьбу з коронавірусів - 19,4 млрд грн (з них 2,6 млрд грн - на вакцинацію).

Джерело: https://ubr.ua/ukraine-and-world/events/rabotniki-zhitomirskoj-psikhbolnitsy-perekryli-trassu-iz-za-dolhov-po-zarplate-3896105