Як українці ставляться до зарплат в конвертах: результати опитування

Проблема тіньової зайнятості для України залишається однією з найзлободенніших. За оцінками Державної служби України з питань праці, на кінець 2019 року без офіційного працевлаштування в країні працювало кілька мільйонів громадян. Однак в Мінекономіки кажуть, що в країні знижується рівень безробіття і неформальної зайнятості.

Центр Разумкова провів соціологічне дослідження про те, яка ситуація з тіньовою зайнятістю в Україні та що на це впливає. 59,8% опитаних найманих працівників заявили, що погодилися б працювати офіційно, але при цьому частину зарплати отримувати неофіційно, "в конверті".

Водночас серед тих, хто не працює, цей показник нижчий – усього 46% таких людей готові працювати неофіційно. А ось серед самозайнятих на таке погодилися б 57,7% опитаних.

Серед тих, хто взяв участь в опитуванні, 62,2% офіційно працевлаштовані й отримують офіційну зарплату, ще 16,6% опитаних працюють офіційно, але отримують додаткову зарплату "в конверті". На основі лише усної домовленості працюють 20,7% респондентів.

Крім цього, варто згадати, що рівень неформальної зайнятості в сільській місцевості набагато вище, ніж у містах, – 38% проти 15%. Найбільше неформальної зайнятості в сільському, лісовому і рибному господарстві.

"Це пов'язано з тим, що в умовах хронічного безробіття в селі єдиною сферою докладання праці стала робота в особистих підсобних господарствах, а також нелегальна робота за наймом у фермерських господарствах. Кожен п'ятий працює на неофіційній основі у сфері торгівлі (гуртової і роздрібної), ремонту автотранспортних засобів і мотоциклів (18,5%), де функціонує дуже велика кількість малих і мікропідприємств. Значна частина (15%) неформальної зайнятості зосереджена у сфері будівництва", – наголошується в дослідженні.

Загалом, до тіньової зайнятості українці ставляться скептично, хоча й самі не проти попрацювати без оформлення. Позитивно тіньову зайнятість оцінили тільки 14% респондентів, 25% байдужі до цього явища, а 48% ставляться до нього негативно.


Джерело: https://www.segodnya.ua/ua/economics/enews/kak-ukraincy-otnosyatsya-k-zarplatam-v-konvertah-rezultaty-oprosa-1392800.html