Гончарук ініціював перегляд зарплат державних топ менеджерів

Президент України Володимир Зеленський доручив Кабінету Міністрів розробити концепцію оплати праці членів уряду і топменеджменту держкомпаній після зарплатного скандалу.

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що оплата праці топменеджерів і членів наглядових рад державних підприємств має бути конкурентною і справедливою.

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук 21 січня доручив Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства переглянути розмір зарплат топменеджерів і членів наглядових рад державних підприємств.
"Доручив Мінекономіки сформулювати пропозиції щодо перегляду політики оплати праці топменеджерів і наглядових рад. Оплата праці має бути конкурентною і водночас справедливою", – написав він у Facebook.
17 січня президент України Володимир Зеленський доручив Гончаруку розробити концепцію оплати праці членів уряду і топменеджменту держкомпаній.
У січні в Україні розгорівся зарплатний скандал. Колишній віцепрем'єр-міністр України Павло Розенко 13 січня повідомив, що, за його інформацією, зарплати українських топчиновників підняли у три з половиною – п'ять разів, а зарплату нардепів – у два з половиною раза, більше ніж до 100 тис. грн на місяць.
Коментуючи цю інформацію, спікер парламенту Дмитро Разумков зазначив, що зарплати нардепам підвищили на 3 тис. грн у зв'язку зі зростанням прожиткового мінімуму.
У коментарі Розенко сказав, що керівництво Верховної Ради змінило плани щодо підвищення зарплат народним депутатам через резонанс у суспільстві.
У грудні, як з'ясували журналісти, деякі міністри отримали зарплату в розмірі понад 200 тис. грн. Це міністр закордонних справ Вадим Пристайко (234 тис.), міністр юстиції Денис Малюська (226 тис.), міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов (222,6 тис.) і міністерка соцполітики Юлія Соколовська (217 тис.). У їхніх попередників зарплати були в кілька разів нижчими: наприклад, Павло Клімкін на посаді глави МЗС у 2018 році отримував приблизно 62 тис. грн на місяць. Як пояснили самі міністри, їхні оклади залишилися незмінними, більшу частину грудневих зарплат становили додаткові виплати (премії, витрати на відрядження, відпускні), зокрема за минулі місяці.
Гончарук 14 січня заявив, що члени його Кабміну живуть на зарплату, а не на відкати і доходи від тіньових схем, як було раніше. Роботу державних топменеджерів має бути відповідно винагороджено, оскільки на чиновників "покладена велика відповідальність за результати", підкреслив він.
15 січня Кабмін установив обмеження на зарплати топчиновників: оклад міністра тепер не має перевищувати 33,6 тис. грн.
Міністр Кабінету Міністрів Дмитро Дубілет 15 січня сказав, що інформацію про зарплати міністрів будуть публікувати на сайті уряду. Згідно з даними, які оприлюднили 18 січня, середня зарплата Гончарука у 2019 році становила 60,5 тис. грн, найвища середня зарплата в міністра внутрішніх справ Арсена Авакова – приблизно 100 тис. грн.
Деякі міністри говорили, що звільняться, якщо їм не підвищать зарплати. "Якщо моя зарплата не підвищиться хоча б до 80 тис. грн, надовго мене не вистачить", – заявив міністр юстиції Денис Малюська.


Джерело: https://gordonua.com/ukr/news/money/-goncharuk-initsijuvav-peregljad-zarplat-derzhavnih-top-menedzheriv-1483737.html