Експерти пояснили, чи можна звузити пільги в Україні, якщо немає грошей

Місцева влада не завжди знаходить гроші на компенсацію проїзду людям з інвалідністю

Кабінет міністрів України має намір передати частину повноважень з надання пільг соціально незахищеним категоріям на місцях. Днями Мінсоцполітики оприлюднило для громадського обговорення проєкт закону, який змінює правила.

Наприклад, у законі "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні" записано, що "звуження змісту та обсягу права осіб з інвалідністю на пільговий проїзд транспортом не допускається". Чи не виявляться "звуженням змісту та обсягу" ті випадки, коли місцева влада не знайде грошей на компенсацію проїзду людям з інвалідністю і не прийме рішення про пільговий проїзд для них?

Експерти сприймають ймовірне нововведення неоднозначно. Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко вважає, що в таких змінах "логіка є".

"Грошей у бюджетах зараз немає. І поточного року вже навряд чи будуть. На сьогоднішній момент є дуже багато пільг, які встановлені, але не виконуються, тобто гроші за них не перераховують, тому що їх просто в бюджетах немає. Звісно, починаються конфлікти. Перевізники лаються. Від такої ситуації потрібно відходити. Дійсно [потрібно] передавати питання на місцевий рівень, щоб питання вирішувалося, виходячи з реальної ситуації", – говорить Олександр Охріменко.

Водночас, на думку економічного експерта Бориса Кушнірука, в даному законопроєкті закладено "фундаментально неправильний підхід".

"Соціальні пільги дає держава, а не органи місцевого самоврядування. Саме держава визначає, які категорії людей є пільговиками, тобто, держава мусить також фінансувати їх", – стверджує він.


Джерело: https://www.segodnya.ua/ua/economics/enews/eksperty-obyasnili-dopustimo-li-suzhenie-lgot-v-ukraine-esli-net-deneg-1456480.html