Економіст назвав умову істотного зростання цін в Україні

Системне зростання цін в Україні в нинішній ситуації можливий тільки в умовах зростання доходів населення. Про це розповів економічний експерт Борис Кушнірук.

"Я не виключаю, що в тих чи інших сферах буде спостерігатися зростання цін на товари. Але щоб при зростанні цін не зменшувалися обсяги продажів, повинні зростати доходи населення. А цього немає. Те підвищення мінімальної зарплати, яке відбулося у вересні, стосується в основному тільки бюджетників, і це не ті цифри, які можуть вплинути на попит в цілому", – говорить експерт.

Він упевнений, що принаймні до виборів можна не побоюватися істотної зміни цінників в магазинах.

"Я не очікую якихось суттєвих коливань цін до місцевих виборів. Перш за все тому, що в цьому точно не зацікавлена влада. Звичайно, якщо курс долара виросте, це може частково вплинути на ціни на імпорт. Але у Нацбанку зараз достатньо золотовалютних резервів, щоб можна було утримати курс. Тому якщо і буде якесь зростання курсу, то, швидше за все, вже в грудні-січні. Але ніякої гіперінфляції не буде. Сукупність факторів не дає підстав побоюватися стрімкого зростання цін. Звичайно, певне зростання курсу буде. Також буде рости соціально-економічна і політична напруженість. Несприятливою для України залишається і ситуація на зовнішніх ринках. Але я не бачу підстав вважати, що це призведе до дестабілізації цін і курсу гривні", – говорить Кушнірук.


Джерело: https://economics.segodnya.ua/ua/economics/enews/ekonomist-nazval-uslovie-sushchestvennogo-rosta-cen-v-ukraine-1475958.html