Що відбувається на ринку праці і кому підвищать зарплату в цьому році

Близько 70% роботодавців планують підвищувати заробітні плати співробітникам у поточному році. У лідерах — менеджери з продажу, маркетологи й IT — фахівці. Оклади можуть вирости на 15−20%

Заробітні плати в 2020 році зростуть. Приблизно 70% опитаних НБУ представників бізнесу планують підвищити заробітні плати співробітникам цього року, говориться в дослідженнях НБУ. Регулятор опитав майже 700 представників бізнесу з 22 регіонів країни. Урізати оклади планує тільки 2,2% опитаних.

Зростання зарплати — вимушений захід. Український бізнес конкурує за співробітників не тільки з польськими, але вже й з німецькими колегами. Доходи найманих працівників можуть вирости на 15−20%, прогнозують опитані НВ Бізнес HR-експерти. 

Попит зростає, кадри їдуть

Цього року бізнес потребуватиме додаткових кадрах. Але знайти хорошого фахівця — та ще проблема. В Україні 16,5 млн осіб основного працездатного віку (від 24 до 54 років), а сумарно в країні проживає 37,3 млн осіб — такі дані електронного перепису, озвучені міністром Кабміну Дмитром Дубілетом.

Частина працездатного населення продовжує виїжджати. Наприклад, за оцінками Міністерства соціальної політики, в минулому році за кордоном працювало близько 3,2 млн осіб. Українських фахівців запрошують не тільки польські, але вже й німецькі компанії. З 1 січня 2020 року в Німеччині набув чинності закон, який спрощує процедуру працевлаштування для громадян з країн, які не входять до складу ЄС. Якщо раніше найняти іноземця можна було тільки на ті спеціальності, де спостерігався дефіцит місцевих працівників, то тепер цю норму скасували. Більш того, німецький уряд дозволяє всім, хто бажає, приїхати і до півроку займатися пошуком роботи.

Німецькі роботодавці найбільше зацікавлені у веб-розробників і дизайнерів, робочому та медичному персоналі, йдеться в дослідженнях hh.ua. Заробітна плата в половині німецький вакансій становить від 46,9 тис. до 90 тис. грн, а ще в 30% — від 91 тис. до 135 тис. грн (в еквіваленті за поточним курсом євро).

Українські компанії не готові так платити, і деякі фахівці погоджуються на переїзд. «Розрив між очікуваннями роботодавців та бажаннями роботодавців в Україні суттєвий. Бізнес хоче платити за ринковими ставками і до нас періодично надходять запити від роботодавців з проханням вказати середні зарплати для певного рівня фахівців», — розповідає HR-експерт Тетяна Пашкіна.

Опитані представники компаній підтверджують кадровий дефіцит

Банки постійно перебувають у пошуку касирів, тому що у них дуже низькі оклади, і вони вільно переміщаються між банками, навіть якщо різниця в оплаті становить 500 грн, розповідають у прес-службі компанії Бітрікс24. «В ІТ-компаніях, особливо аутсорсингових або аутстаффінгових (виведення персоналу за штат компанії), розробники, незважаючи на великий соцпакет і високу зарплату, точно так само можуть бути не прив’язані до роботодавця і переходити в інші фірми через різницю в 200 доларів», — сказано у відповіді прес-служби компанії. В минулому році Бітрікс24 набирала нових працівників, і деякі вакансії вдавалося закрити за кілька днів, але частіше це був набагато більш тривалий процес в 10−12 місяців, що складається з аналізу сотень резюме і десятків співбесід.

Брак персоналу відчувається при пошуку власників робітничих професій, технічних фахівців на виробництві, а також бренд-менеджерів і аналітиків, говорить віце-президент з персоналу компанії Carlsberg Ukraine Марина Харрісон. «Кандидатів, які повністю відповідають нашим вимогам, не завжди вдається знайти через специфіку виробництва і широкого функціоналу. Але такі завдання намагаємося вирішувати за рахунок розвитку своїх співробітників», — говорить вона.

Нова Пошта завжди має відкриті вакансії, оскільки постійно зростає. Наприклад, тільки за 2019 рік відкрилися більше 3000 відділень по всій Україні і запущено два інноваційних термінали, додає HR-директор Нова Пошта Марія Панченко. «На жаль, кількість працездатного населення в країні скорочується, і ми конкуруємо і за молодих людей, які тільки починають свою кар'єру, і за представників робітничих спеціальностей», — констатує вона.

«Ситуація з пошуком співробітників може дещо відрізнятися залежно від регіонів, але в цілому відчуваємо труднощі з комплектацією штату», — розповідає комерційний директор Синево Україна Микола Скавронський. «Особливо це характерно для великих міст, де у нас постійно є відкриті вакансії для медичного персоналу — медсестер, лаборантів, лікарів-лаборантів», — говорить він.

Зарплатні очікування

Цього року роботодавці можуть підвищити заробітні плати на 15−20%, прогнозує керівник аналітичного відділу hh.ua Юлія Дрожжина. Найбільш дефіцитними як і раніше є IT-фахівці, менеджери з продажу, а також маркетологи. Заробітні плати IT-фахівців стартують від 25 тис. грн і можуть доходити до $4 тис., тоді як маркетологи і менеджери з продажу в середньому заробляють 15−18 тис. грн на місяць (дані hh.ua).

В середньому медсестра в Синево заробляє 18−20 тис. грн «чистими» на руки, лаборанти — близько 15−18 тис. грн, лікарі-лаборанти — близько 20 тис. грн на місяць. Інші опитані представники бізнесу заробітні плати своїх співробітників не озвучили. На профільних сайтах з пошуку роботи техніку на виробничій лінії пропонують 12,5 тис. грн, фінансовому аналітику — 20 тис. грн, оператору call-центру — 14 тис. грн, касирам і продавцям у продовольчому магазині — 9 тис. грн, менеджерам з продажу — 15 тис. грн на місяць.

«Ми щороку переглядаємо заробітну плату всім співробітникам і працюємо над нематеріальною мотивацією», — говорить Марина Харрісон з Carlsberg Ukraine. 

Затребуваними будуть фахівці, які займаються ремонтом і обслуговуванням автомобілів. Роботодавці готові платити, наприклад, автомобільним слюсарям від 19 тис. грн на місяць. «Вакансій від виробничих компаній стає менше, що пов’язано з кризовими явищами в галузі», — говорить Юлія Дрожжина. Нагадаємо, в грудні, за інформацією Державної служби статистики, промислове виробництво скоротилося на 7,7% у порівнянні з аналогічним місяцем минулого року. У річному обчисленні падіння склало 1,8%.


Джерело: https://nv.ua/ukr/biz/economics/robotodavci-planuyut-pidvishchuvati-zarplati-yaki-fahivci-budut-zaroblyati-bilshe-novini-ukrajini-50066037.html