Час народжувати. Що роботодавцям можуть заборонити запитувати на співбесіді

У законопроекті, що розглядається Верховною Радою, пропонується заборонити роботодавцям цікавитися сімейним станом і релігійними поглядами працівників.

Автор законопроекту, позафракційний депутат Дмитро Шпенов пояснив, що необхідність прийняти цю норму, пов'язана з частими ситуаціями, коли роботодавець вивчає не тільки професійні досягнення працівника, а й цікавиться його особистим життям.

На його думку, роботодавець не повинен питати у працівників про їхні наміри укласти шлюб, стан здоров'я і релігійні погляди.

«Така необхідність пов'язана з частими ситуаціями, коли роботодавець не тільки досліджує професійні знання, а й цікавиться особистим життям. І вже на основі цього приймає рішення про наймання на роботу», - зазначив Шпенов.

Норми законопроекту

Прийнятий законопроект пропонує доповнити Трудовий кодекс нормою про заборону для роботодавців цікавитися особистим життям.

Зокрема, роботодавці більше не зможуть запитувати у кандидатів про сімейний стан, стосунки та членів сім'ї, а також майновий стан. Тільки кандидати на посаду в органи влади повинні подавати дані про свою сім'ю. Під заборону буде підпадати запит про реєстрацію місця проживання.

Крім того, при укладанні трудового договору можуть заборонити запитувати інформацію про походження, національну та партійну приналежність працівників. Ця норма також стосуватиметься всіх документів, подання яких не передбачено законодавством.

У випадках, якщо компанія при прийомі на роботу вимагатиме особисту інформацію, потенційні працівники зможуть відмовляти. При цьому така позиція не буде підставою для відмови в прийомі на роботу.

У пояснювальній записці до законопроекту говориться, що автори взяли за приклад німецький досвід. Відзначається, що трудове законодавство країни чітко передбачає перелік відомостей, які роботодавець не має права вимагати від потенційних працівників.

Зокрема, це відомості про особисте життя і особисті плани на майбутнє, релігійні переконання, членство в професійній спілці. Також це стосується інших даних, які не впливають на трудову діяльність, але можуть призвести до суб'єктивних рішень при прийомі на роботу.

Право на особисте життя

Навряд чи зміни в законодавстві позначаться на роботодавцях, і так само навряд чи від цього виграють працівники. Таку думку висловив голова Ради Федерації роботодавців Дмитро Олійник.

За його словами, це право робітників будувати сім'ю і особисте життя. Він додав, забезпечувати декретну відпустку - це соціальна відповідальність роботодавців. У той же час він зазначив, що кадрові служби зацікавлені знати особистісні характеристики працівників, щоб розуміти, наприклад, чи схильна людина до порушення закону.

«Не думаю, що особиста інформація для нас критична. Для нас критичні інші речі - кваліфікація, криміногенні схильності. Так чи інакше розуміння інших характеристик, які не вписуються в анкету, у правовласника повинно бути», - зазначив Олійник.

Якість роботи

У сучасних реаліях сімейний стан працівників не впливає на якість їх роботи, помітила експерт з працевлаштування, Валентина Бардадим.

Вона також зазначила, що роботодавці в основному цікавляться професійними якостями кандидатів. зате місце фактичного проживання цікавить їх лише в разі, коли потрібно розуміти, потрібно компенсувати витрати на житло на одну людину, або на цілу сім'ю.

«Зараз люди, якщо йдуть на роботу, зважують всі моменти з дітьми, беруть няньок, викликають бабусь і дідусів і націлюються на роботу. Якщо людина буде йти кожен місяць на лікарняний, тут вже будуть проговорюватися додаткові KPI (ключові показники ефективності - ред.), які будуть залежати від результату. Тобто людині потрібно буде виконати якийсь певний обсяг роботи, наприклад, працювати віддалено», - зазначила Бардадим.

Нагадаємо, раніше в Міністерстві соціальної політики повідомили, що в новому Трудовому кодексі, який знаходиться на етапі розробки, передбачили лібералізацію трудових відносин. Нововведення дозволить роботодавцям легше звільняти працівників.


Джерело: https://nv.ua/ukraine/events/rabota-v-ukraine-izmeneniya-v-kzot-novosti-ukrainy-50053311.html