В Україні зростає кількість працівників із зарплатами більше мінімальної

Зростання кількості осіб, які отримують зарплату від 10 тис. грн, відбулося не стільки за рахунок осіб в категорії "від 5 тис. до 10 тис.", скільки за рахунок працівників в категорії "до 5 тис. грн".

З січня 2017-го по листопад 2018 р. зменшилась вдвічі кількість осіб, які отримували мінімальну заробітну плату (МЗП) і нижче (від 3 млн до 1,5 млн осіб). У той же час зросла на 500 тис. кількість осіб, які отримують зарплату в діапазоні понад МЗП — до трьох МЗП, збільшилася на 1,1 млн число осіб, які отримують більше трьох МЗП. Крім того, зросла загальна кількість застрахованих найманих працівників — приблизно на 500 тис.

Про це у своїй статті пише Олександр Шемяткін. На його думку, наведена динаміка як мінімум спростовує твердження про те, що нібито детінізація відбулася за рахунок насамперед підвищення МЗП чи посилення репресій проти бізнесу, — і перше, і друге повинно було б привести до уповільнення зростання зарплат, великих мінімальної, і збільшення кількості працівників, які отримують МЗП. У той же час зростання кількості осіб, які отримують зарплату від 10 тис. грн, відбулося не стільки за рахунок осіб в категорії "від 5 тис. до 10 тис.", скільки за рахунок працівників в категорії "до 5 тис. грн".

"Для однозначних висновків необхідно мати дані щодо динаміки зростання зарплати і кількості штатних працівників в розрізі кожного підприємства. На жаль, влада не оперує такою статистикою. Тим не менш, з певною часткою ймовірності можна зробити висновок, що така картина є відображенням детінізації заробітних плат шляхом виведення їх частини з сірої зони (МЗП + "конверт"), саме тому значно збільшилася кількість працівників, які отримують понад трьох МЗП, — відзначає експерт. — Інша варта уваги тенденція — відтік кваліфікованих працівників за кордон, що змушує власників піднімати зарплати для утримання їх в Україні. Але без конкретних даних складно визначити вплив цієї обставини на різке збільшення кількості працівників, які стали отримувати більше 10 тис. грн".

Автор вважає, що наведені висновки (навіть з урахуванням деякого рівня припущення) дають підстави стверджувати, що за рахунок зменшення ЄСВ відбулася певна детінізація зарплат, а щорічні надходження до бюджету від ПДФО постійно ростуть швидше інфляції. Але навантаження на фонд оплати праці залишається суттєвою, тому детінізація спрацювала далеко не скрізь, а швидше за все, тільки на підприємствах з високою маржинального.


Джерело: https://zn.ua/ECONOMICS/v-ukraine-rastet-chislo-rabotnikov-s-zarplatami-bolshe-minimalnoy-310016_.html