В Україні можуть скасувати прив'язку зарплат депутатів, суддів і прокурорів до розміру прожиткового мінімуму

В Україні збираються скасувати прив'язку зарплат депутатів, суддів і прокурорів до розміру прожиткового мінімуму: якщо його будуть збільшувати, то доходи цих службовців рости не будуть

Такі зміни готують в Мінсоцполітики.

В цілому від прожиткового мінімуму відв'яжуть більше 150 видів соціальних виплат і фінансових показників.

Зараз між цими виплатами пряма залежність: якщо підняли прожитковий мінімум, піднялися і прив'язані до нього зарплати. Навіть якщо вони і без того високі.

"Наприклад, зарплата судді Верховного Суду 75хПМ = 160 000 грн. Після нововведення зарплата автоматично перестане підвищуватися. А надлишки, що утворилися, можуть бути в подальшому спрямовані на соцвиплати більш нужденним групам населення", - пише видання.

Юристи кажуть, що таке нововведення переводить оплату праці в деяких професіях на ручне управління.

"Пропонується відокремити дійсно потребуючих від всіх інших. Адже ідеологія прожиткового мінімуму лежить у соціальній виплаті, а не в інструменті індексації для податкової, штрафів, зарплат держслужбовців, суддів і т.д. Підвищення зарплат може бути об'єктивним тільки за рахунок розробки KPI. Було б логічно розробити критерії оцінки і рахувати для кожного випадку індивідуально", - наводить видання думку партнера ЮК" Наказ "Арсенія Салалайко.

А ось інші експерти вважають, що відв'язування прожиткового мінімуму від держвиплат потрібне, щоб не підвищувати інші соцвиплати. Наприклад, субсидії. Причина в тому, що бюджет може не витримати їх автоматичного підвищення слідом за прожитковим мінімумом.

"Подивіться на субсидію по ЖКГ, тільки по Києву за минулий рік відмовлено 107 тисячам сімей. А попереду ще верифікація. Відв'язка від мінімуму - форма відмови держави від поточних соціальних зобов'язань. Можливо, в бюджеті 2020 вони переглянуть ці 150 посібників і навіть деякі піднімуть, але в 2021 і далі будуть піднімати їх набагато менше, ніж сам рівень прожиткового мінімуму. Так було з відв'язкою прожиткового мінімуму від мінімальної заробітної плати", - розповів старший аналітик Інституту соціально-економічної трансформації В'ячеслав Черкашин.


Джерело: http://www.dsnews.ua/politics/segodnya-rada-zadast-voprosy-k-pravitelstvu-i-zaymetsya-18102019091200