В Україні людям похилого віку складно знайти роботу

На міжнародному рівні "похилий вік" - це 65+, а в Україні - на п'ять років нижче. І проблем, однозначно, більше. Крім нестачі грошей і самотності цієї категорії людей дуже важко знайти роботу.

На думку геронтологів, у віці 60+ потрібно перебудовуватися, враховуючи вікові особливості.

Пенсіонерка Тетяна Силенко розповідає, що в 38 років її вперше не захотіли взяти на роботу. Далі були ще кілька невдалих спроб. "Все влаштовувало роботодавців, поки вони не питали скільки вам років. Ой пробачте, вам буде важко. Вам вже стільки років", - розповідає пенсіонерка.

Це змусило її думати, як заробити на життя, щоб зовсім не впасти у відчай. Жінка створила підприємство і сама працювала на себе. Через кілька днів жінці – 60. За її словами, вона не соромиться свого віку.

Демографічні дослідження в усьому світі показують, кількість літніх людей постійно зростає.

"Населення старіє, зараз приблизно 13-15% людей старше 65 років у світі. Років через 50 буде 20-25%", - розповідає заступник директора Інституту геронтології Валерій Шатило.

В Україні кожен 5 мешканець похилого віку. "Вікові рамки в нашій країні – це 60 років і старше. Це люди похилого віку", - зазначає Шатило.

тим часом, за міжнародною класифікацією ООН, це – 65 років.

Нідерланди: в музеї Ешера в Гаазі на роботу беруть тільки людей у віці старше 65 років. У них 1-2 робочих дні на тиждень.

Фінляндія: тут пенсіонери забезпечені. А у День людей похилого віку телебачення показує передачі в основному на їх смак.

В Україні ж інші реалії.

"Більшість людей пенсійного віку отримують маленьку пенсію. Соціальні служби повинні не просто займатися людьми похилого віку, а залучати їх до громадського життя", - зазначає експерт.


Джерело: https://tsn.ua/ru/ukrayina/ukraincam-preklonnogo-vozrasta-slozhno-nayti-rabotu-gde-iskat-i-skolko-platyat-1419534.html