В Україні хочуть взяти під контроль роботу таксистів

Зареєстровано черговий законопроект, що стосується таксі та перевезень легковими авто на замовлення, а також роботи диспетчерських служб.

У Верховній Раді зареєстрований законопроект №10404, яким нардепи мають намір навести порядок на ринку послуг з перевезення на таксі. Автори документа пропонують крім змін в деякі закони, створити новий закон, власне, "про перевезення на таксі та легковими автомобілями на замовлення".

Перевезенням на таксі пропонується вважати послугу, яка надається на легковому автомобілі, який має ліхтар, наклейки «Таксі» на дверцятах і обладнані таксометром. До речі, дозволяється використання не тільки механічні, але й електронних таксометрів, як це фактично і є зараз, – у тому числі у вигляді мобільного додатку, який отримує дані про переміщення від навігаційної мережі GPS.

Перевезення на замовлення – майже те ж саме, але автомобіль може не обладнуватись ліхтарем і таксометром, і на нього не наносять зображення «шашок». Також ті, що «на замовлення», не будуть мати права користуватися спеціальними стоянками для машин таксі – за це передбачено штраф 5100 грн.

В обох випадках діяльність буде підлягати ліцензуванню, а щоб отримати ліцензію, потрібно мати як мінімум статус ФОП (підприємця), і, відповідно, платити податки. За здійснення перевезень без ліцензії теж передбачена фінансова відповідальність, – розміром від 17 до 34 тисяч гривень. Щодо ліцензій – їх будуть видавати обласні або міські адміністрації: це має спростити і прискорити процес, а також його здешевити. Також всі перевізники на легкових авто будуть зобов'язані отримати поліса страхування від нещасних випадків на транспорті для пасажирів; якщо проігнорувати це вимога – штраф 5100 грн.

Штрафи за роботу без реєстрації диспетчерських чималі: до 68 000 грн.


Джерело: https://socportal.info/2019/07/07/v_ukraine_hotjat_vzjat_pod_kontrol_rabotu_taksistov.html