В Україні кількість фрілансерів зростає швидше, ніж кількість замовників

За останній рік кількість фрілансерів зросла на 55%, а кількість замовників, як і сукупний бюджет проектів, збільшилася лише на 35%, повідомляє.

Зазначається, що середній гонорар за опублікований проект зріс на 12%, у порівнянні з минулим роком, і становить майже 2000 гривень.

Уже не перший рік найпопулярнішими напрямками як серед клієнтів, так і у виконавців вважаються програмування і дизайн. Половина всіх бюджетів зосереджена на оплату послуг айтівців.

Кількість дизайнерів лише трохи поступається програмістам, однак опублікованих проектів за цією категорією вдвічі менше. При цьому дизайнери конкурують за замовлення із сумарним бюджетом, у п'ять разів меншим, ніж у програмістів.

Далі в рейтингу популярних напрямків слідує маркетинг, загальний бюджет у якому лише трохи поступається дизайну, за ним копірайтинґ.

У той же час дизайн і копірайтинї - найбільш конкурентні ніші: зареєстрованих виконавців удвічі більше, ніж опублікованих замовлень.

Лідером серед банків, через які перераховують гонорари, уже не перший рік є ПриватБанк. Його можливості використовують 88% фрілансерів і 72% замовників. Продовжує зміцнювати позиції Монобанк, у 2019 році кількість його клієнтів зросла майже вдвічі: до 11% серед виконавців і до 22% серед замовників.

На третьому місці Ощадбанк, а у замовників - Укрсиббанк. Четверте і п'яте місце - у Альфа-банку і Райффайзен Банку Аваль.

Серед юридичних осіб, які оплачують послуги фрілансерів безготівковим способом, трійка лідерів є такою: ПриватБанк - 37%, Укрсиббанк - 13% і Південний - 11%.


Джерело: https://ua.korrespondent.net/business/economics/4173455-v-ukraini-kilkist-frilanseriv-zrostaie-shvydshe-nizh-kilkist-zamovnykiv