У Моз пояснили, як нараховується заробітна плата сімейних лікарів

Заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк пояснив, як саме нараховується зарплата сімейних лікарів, які підписали максимальна кількість декларацій з пацієнтами, чиї медичні заклади уклали договори з НСЗУ.

В Україні вже є приклади зростання зарплат в первинній ланці в два-чотири рази. Проте українці все ще сумніваються, що цифри реальні. Адже в перерахунку на 12 місяців суми, які НСЗУ виплачує за кожного пацієнта, стають зовсім мізерними. За ці гроші неможливо не тільки зарплату медика підвищити, але і надати людині медичну допомогу на гідному рівні. А медичним закладам, крім іншого, доведеться з цих грошей оплачувати комунальні послуги, закупівлю медикаментів, ремонти та інше.

В якості прикладу можна розглянути заробіток сімейного лікаря, який вже встиг підписати 1800 декларацій з пацієнтами (максимальна кількість). НСЗУ за кожного з 1800 пацієнтів перерахує гроші за стандартними тарифами: 370 гривень за молодого хлопця, 740 – за пенсіонера і 1480 – за новонародженого. В середньому такий лікар принесе своєму медичного закладу понад 1 млн гривень в рік – 86,5 тисяч в місяць. Частина цих грошей йде на зарплати лікарям, медсестрам та іншому персоналу. Чим більше «заробляє» амбулаторія або кабінет, тим більше можливостей для зростання зарплати.

Рівень зарплат, а також принципи їх нарахування в первинній ланці медичної допомоги визначаються згідно з колективним договором. Вони більше не прив'язані до тарифної сітки та не регулюються наказами Моз. Якщо керівник медичного закладу визначає своїм пріоритетом комфортні умови і стимули для роботи персоналу, то він закладає в бюджет високі зарплати і можливості для зростання. Тобто: зарплата медика залежить від політики закладу.

Укладаючи трудовий договір на новому місці роботи, медик може погоджуватися чи не погоджуватися на запропоновані умови. Це гнучка система. З одного боку, вона змушує адміністрацію підвищувати зарплати, щоб залучати хороших фахівців. З іншого боку – стимулює медиків підвищувати свою кваліфікацію, щоб бути більш затребуваним на ринку праці.

Моз регулярно публікує повідомлення про те, де та наскільки підвищилися зарплати у медиків після переходу на нові принципи фінансування.

Крім того, медики і самі повідомляють про своїх зрослих останнім часом зарплатах. Наприклад, у Южноукраїнську сімейні лікарі тепер отримують 25-30 тис. гривень на місяць. Але є також приклади того, що нові принципи фінансування практично ніяк не вплинули на збільшення розміру зарплат. У Моз припускають, що справа або в кількості підписаних декларацій, або в неефективному розподілі коштів на рівні медичного закладу.


Джерело: https://vesti-ua.net/novosti/ekonomika/94017-16-tysyach-griven-v-minzdrave-poyasnili-kak-nachislyaetsya-zarplata-semeynym-vracham.html