Вчені довели, що початок робочого дня до 10 ранку – катування для організму

Доктор Пол Келлі, провідний дослідник Оксфордського університету, не так давно з'ясував, що найпоширеніший вид цивілізованих тортур — це ранній підйом і початок робочого дня до 10 годин ранку, оскільки це негативно впливає на здоров'я багатьох людей.Робота людського організму підкоряється біологічним годинником.

Циркадний ритм — цикл хімічних, фізичних і психічних процесів, що відбуваються в організмі, заданий на генетичному рівні. Від нього залежить робота мозку, кількість енергії, генерація гормонів і відчуття часу. Приступаючи до роботи до 10 ранку щодня, ми з точки зору науки, мучимо себе, змінюючи циркадний ритм, тим самим порушуючи баланс багатьох аспектів нашого здоров'я.
За словами Келлі: «Ми не здатні змінити наші 24-годинні ритми. Ви не здатні навчитися прокидатися в конкретний час… Ваші печінку і серце підпорядковуються іншій послідовності роботи, а ви наказуєте їм просунутися на 2-3 години».

Як це сталося?

Восьмигодинний робочий день почали практикувати в кінці 18 століття, щоб максимального збільшити продуктивність підприємств, що працюють у режимі 24/7. Природно, що тоді розрахунок робочого дня проводився без обліку біологічних циклів людського організму. Але при цьому організми наших давніх предків розвивалися на основі щоденного циклу сонячного світла, а не під впливом бізнес-стратегій.

Пол Келлі підкреслив: «Ми всі живемо в суспільстві, яке втратило сну, ця проблема доставляє страждання людям по всьому світу, з нею потрібно боротися».

Експерт пропонує перенести час початку занять у британських школах на 10 ранку. Його експеримент вже показав позитивні результати: відвідуваність у досліджуваному навчальному закладі покращилася, підвищилася успішність учнів.

Застосувавши цей досвід в інших сферах, можна було б досягти великого прогресу: замість перевтомлених і перевантажених роботою трудящих ми отримаємо продуктивних, цілеспрямованих і веселих людей, приносять більше користі суспільству. Келлі вважає, що початківці робочий день до 10 ранку значно підвищують рівень довгострокових ризиків для здоров'я своїх співробітників.


Джерело: https://naucaitechnika.ru/blog/43683819459/Uchenyie:-nachalo-rabochego-dnya-do-10-utra-%E2%80%93-pyitka-dlya-organi?nr=1&fbclid=IwAR1FgHsXpULi_iDsT-su3a0wxD-45qWpmw0K8beuuwI3Wzyv9jA2d5yZTkw