Трудова міграція та інфляція: у Нацбанку пояснили, чому зростають зарплати в українців

Національний банк України вважає, що зростання зарплат в Україні пояснюється декількома факторами, зокрема високими темпами трудової міграції українців та підвищенням рівня мінімальної зарплати.

Про це повідомляють в інвестиційному звіті Нацбанку.

«Високі темпи підвищення зарплат в Україні впродовж останніх років зумовлені декількома факторами. Найвагоміший з них — законодавча зміна мінімальної зарплати. Вона не лише чинить прямий вплив на винагороду працівників з найнижчими зарплатами, але прискорює зростання й інших окладів», — повідомили у Нацбанку.

Ще одним чинником, який впливає на зростання оплати праці українців у Нацбанку назвали інфляцію, вплив якої посилився після кризи 2014-2015 років.

«Ще один вагомий чинник — брак робочої сили, зумовлений посиленням трудової міграції після економічної кризи 2014-15 років», — зазначають у Нацбанку.

Там також звертають увагу на те, що зростання розміру зарплати в Україні не супроводжується паралельним зростанням продуктивності праці, що створює проблеми для економіки, зокрема стимулює інфляцію.

«Неінфляційне збільшення зарплат та їхнє наближення до рівня сусідніх європейських країн можуть бути забезпечені через проведення ключових реформ, зокрема ринку праці та освіти», — додали в НБУ.

Нагадаємо, що у вересні 2019 року Середня зарплата в Україні становила 10687 гривень на місяць. За місяць вона зросла на 150 гривень після того, як попереднього місяця впала на 434 гривні.


Джерело: https://hromadske.ua/posts/trudova-migraciya-ta-inflyaciya-u-nacbanku-poyasnili-chomu-zrostayut-zarplati-v-ukrayinciv