Чи важко знайти роботу в Україні: думка експерта

В Україні не всі ті, хто не має роботи, є офіційно безробітними. Крім того, не всі, хто стоїть на обліку в центрі зайнятості – дійсно безробітні. Сьогодні деякі роботодавці, навпаки, скаржаться, що не можуть знайти фахівців і закрити вакансії.

Про це розповіла експерт ринку праці Тетяна Пашкіна.

На сайтах пошуку роботи щомісяця з'являється близько 100 тис. нових і оновлених вакансій. Кількість шукачів роботи теж зростає.

“Правда, не можна точно порахувати кількість резюме. Адже є ті, хто ще працює і паралельно шукає роботу. Іноді вони не хочуть, щоб хтось дізнався про це. Тому не поспішають залишати резюме, а просто відгукуються на вакансію”, – додає Тетяна Пашкіна.

Буває, що вакансії місяцями залишаються без відгуків. Або навпаки – претендентів значно більше, ніж вакансій. Наприклад, на місце офісного водія традиційно надходить до 100 відгуків в день.

Найбільше вакансій для фахівців у виробничій сфері. До п'ятірки найбільш затребуваних увійшли сфера торгівлі, продажу, IT і без досвіду роботи.

“За останній рік розрив між зарплатами у вакансії і резюме зменшився. У 4 кварталі 2018-го він становив 8%. Це не багато. При виборі роботи українці, крім зарплати, звертають увагу на перспективи, розташування офісу, відносини з колегами і керівництвом”, – каже Тетяна Пашкіна.

Вона додає, що українці не бояться змінювати роботу кожні 2-3 роки. Звільняються, якщо не влаштовує зарплата. У той же час більшість роботодавців переглядають виплати для ключових фахівців. Не завжди враховують інфляційну складову, зростання цін.


Джерело: https://news.finance.ua/ru/news/-/442442/ekspert-rasskazala-trudno-li-najti-rabotu-v-ukraine