Скільки хочуть отримувати українські фрілансери. Складено портрет

Згідно аналізу баз резюме, протягом і 2018 2019 років відбувалося активне зростання попиту з боку претендентів на фріланс як форму зайнятості. Так, за другий квартал цього року кількість відповідних резюме збільшилася на 42% порівняно з аналогічним періодом 2018 і на 120% - з 2016 року.

Серед активних шукачів-фрілансерів: IT-шники, маркетологи, дизайнери, перекладачі, менеджери по роботі з клієнтами, бухгалтери. Привабливим виглядає фріланс і для молодих фахівців, які шукають перше місце роботи, і для людей, які готові перекваліфікуватися (тобто таких, які мають за плечима певний професійний досвід, однак тепер намагаються реалізувати себе в новій професійній сфері).

Ці кандидати цікавляться в основному «вільної зайнятістю» за такими спеціалізаціями, як «IT, мультимедіа», «Мистецтво, розваги, ЗМІ» (дизайнери, журналісти тощо), «Маркетинг, реклама, PR», «Продажу», «Адміністративний персонал» (оператори ПК, копірайтери, оператори call-центрів і т. д.).

Абсолютна більшість (54%) здобувачів-фрілансерів складають фахівці з досвідом більше 6 років, ще 17% припадає на кандидатів, за плечима яких від 3 до 6 років стажу. А у віковому розрізі лідерство утримують претенденти, яким від 18 до 30 років - на них припадає 45% усіх розміщених фрілансерами резюме. Майже кожному третьому кандидату від 31 до 40 років, ще 15% - від 41 до 50.

При цьому зарплатні очікування шукачів-фрілансерів не відстають від середніх показників на ринку праці України. Найпопулярніший запит в резюме - від 10 800 грн до 21 600 грн. На такі CV припадає 36%. Майже в кожному третьому резюме говориться про заробітну плату в 10 800 грн, а у 16% - від 21 600 до 32 500 грн.


Джерело: https://tech.liga.net/technology/novosti/skolko-hotyat-poluchat-ukrainskie-frilansery-sostavlen-portret