Роботи буде менше: як зміниться ринок праці в найближчі роки

Ринок праці за останні 100 років зіткнувся з масою викликів і змін. З кожним роком компанії приділяють все більше уваги правильному підбору персоналу, його навчання і мотивації. У багатьох компаніях з'явилися HR-менеджери. Це не просто кадровики в звичному розумінні, а фахівці, які розробляють програми з адаптації персоналу, його мотивації і утримання. В успішних країнах, що розвиваються компаніях сьогодні шукають «члена команди», зацікавленого і мотивованого працювати на загальний результат.

Найбільш обговорюваною темою стала доповідь психолога Уортонской школи бізнесу Адама Гранта, який заявив, що впровадження чотириденного робочого тижня піде на користь компаніям і співробітникам. Експерт впевнений, що всьому світу слід зайнятися переходом на чотириденку. За словами Гранта, експерименти довели, що при такому графіку співробітники не втрачають продуктивність, але стають більш творчими, а якість їх роботи і лояльність до компанії підвищуються.

Економіст Рутгер Брегман погодився з Грантом, підкресливши, що люди завжди вірили в те, що з часом будуть працювати менше. Він нагадав, що Генрі Форд ще на початку ХХ століття зрозумів, що скорочення робочого тижня здатне підвищити продуктивність співробітників.

Глава Європейської бізнес-асоціації Томаш Фіал, коментуючи новини з Давоса, заявив, що для України ця тема неактуальна як мінімум в найближчі 10 років, поки ВВП країни не виросте до нормального рівня.

Гендиректор International Finance Corporation Олена Волошина також зазначила, що Україна не готова до таких реформ, але додала, що ми не повинні залишатися осторонь від світових трендів. А тренд такий, що ефективність роботи буде оцінюватися по виконаним завданням, а не за кількістю відпрацьованих годин.

За словами глави KPMG International Білла Томаса, в 2019 році керівникам необхідно розвивати три якості:

По-перше, орієнтуватися на цифрове розвиток, реформувати бізнес під сучасні реалії.

По-друге, розбиратися в геополітичних питаннях і враховувати їх в своїй роботі. Бізнесу потрібно вчитися взаємодіяти з політиками, громадянським суспільством, але при цьому дотримуватися нейтралітету.

По-третє, керівники повинні навчитися приймати рішення на основі аналізу даних. Сьогодні компанії витрачають великі гроші на збір і аналіз інформації, але 70% керівників до сих пір приймають рішення, спираючись на власну інтуїцію. Управлінцям потрібно вчитися знаходити баланс між інтуїцією і даними.

Глава Alibaba Group Джек Ма вважає, що на роботу сьогодні потрібно наймати людей, які розумніші керівника, оптимістичні і ніколи не здаються.

За словами гендиректора IBM Джіні Рометті, сьогодні на роботу все частіше влаштовуються співробітники з розвиненими технічними навичками, але без освіти. Вона зазначає, що компаніям необхідно підлаштовуватися під нові реалії і навчати людей самостійно, використовуючи власні навчальні програми. Рометті розповіла, що в IBM вже діють такі програми. Якщо не вчити людей самостійно, то бізнес зіткнеться з кризою навичок, впевнена вона. Компаніям буде важко знайти відповідних співробітників, оскільки вони не будуть відповідати їх вимогам.


Джерело: https://etcetera.media/rabotyi-budet-menshe-ekspertyi-rasskazali-kak-izmenitsya-ryinok-truda-v-blizhayshie-godyi.html