Робота після 60: наскільки це реально

Всупереч стереотипам, історії деяких пенсіонерів говорять про те, що робота на пенсії може приносити не тільки гроші, але і задоволення.

Розмови про те, що роботу можна знайти і в 60 років, багатьох дратують. Дійсно, всім нам не з чуток відомо, що знайти гідну роботу в Україні проблематично і в 20, і в 30, і в 40, і в 50 років, не кажучи вже про 60-ть. В іншому випадку з країни не виїжджали б люди в такій кількості, що трудову міграцію стали називати загрозою українській економіці.

З іншого боку, реальні історії пенсіонерів показують, що в житті немає нічого неможливого. І в той час як одні і до 25 років не можуть знайти роботу, іншим це вдається зробити вже після офіційного виходу на пенсію.

Ось, новий поворот!

Георгій Олександрович і припустити не міг, що в роботі в Україні стане йому в нагоді знання грузинської мови. Років 15 тому в його резюме був рядок з цим додатковим навиком, але ним ніхто ніколи не цікавився: для кар'єри в Україні це була повністю даремна опція.

- Несподіваний телефонний дзвінок пролунав рівно через тиждень після мого 60-річчя - на тому кінці дроту поцікавилися, на якому рівні я знаю грузинську, - розповідає Георгій Олександрович. - Почувши, що це моя рідна мова, мене запросили на співбесіду.

Виявилося, що резюме Георгія Олександровича виловила з надр інтернету компанія, що займається електронними платежами. Для налагодження більш плідної співпраці з різними країнами в компанію вирішили набрати співробітників - носіїв різних мов, і саме з грузинським вийшла затримка. Менеджер по персоналу розповідала, що спочатку шукала співробітників 30-40 років, потім розширила пошук до 50-55 років, але нічого не виходило: здобувачів працездатного віку не влаштовувала неповна зайнятість і невисока зарплата, а керівництво - рівень знання грузинської та російської. І тоді було прийнято рішення шукати пенсіонера.

- Вийшло, що ця робота сама мене знайшла - я вже й забув про це резюме, але інтернет пам'ятає все, - каже пенсіонер. - Нова робота у мене забирає 1-2 години в тиждень і приносить 10 тис. грн на місяць - непогана надбавка до пенсії.

Психолог Аліна Борисівна звільнилася з роботи в 57 років і зареєструвалася в службі зайнятості. Два роки вона безуспішно шукала роботу і врешті-решт вирішила: оформить офіційну пенсію - і заведе собаку. Їй подзвонили на наступний день після цього "епохального рішення".

- Запросили на співбесіду на посаду начальника відділу в держструктуру, - розповідає Аліна Борисівна. - З майбутнім шефом ми відразу порозумілися, про все заздалегідь домовилися і ... зв'язок обірвався ще на три місяці. А потім мене все ж запросили на роботу.

Зараз Аліні Борисівні 63, і вона, хоча і періодично шкодує про так і не куплену собаку, вважає, що життя "активної собачниці" від неї нікуди не втече - вийде же вона колись на пенсію! Поки ж вона цілком задоволена: цікава робота, прекрасний колектив, відчуття власної затребуваності і біла зарплата зробили якість її життя зовсім іншим.

Репетитори і не тільки

Директор кадрового центру "Моя робота" Наталя Стегнієнко каже, що роботу після 60 знайти цілком реально - було б бажання.

- Для людини, яка реалізувалася в своїй професії, вік не важливий, - говорить експерт. - Найчастіше, вийшовши на пенсію, люди вважають за краще часткову зайнятість: фріланс, консалтинг, віддалена бухгалтерська робота.

У той же час, говорить Стегнієнко, чимало 60-річних відчувають в собі достатньо сил і можливостей, щоб працювати повний день - наприклад, в сфері домашнього персоналу.

- Наприклад, ми вже кілька років співпрацюємо з колишнім викладачем англійської та французької з Донецька, - розповідає експерт. - Жінка пенсійного віку, прекрасний професіонал, бадьора, інтелігентна, доглянута. З 2014 року вона працює гувернанткою в київській сім'ї, і вже настільки з ними зріднилася, що вони всюди її беруть з собою, в тому числі і в тривалі відрядження, і на тривалий відпочинок за кордон. Минулого тижня вона звернулася в наше агентство знову - каже, що дитина виросла і, хоча її з сім'ї ніхто не жене, хоче спробувати себе на новій роботі з більшим навантаженням і більшою зарплатою. Тут їй платять 15 тис. грн, харчування і проживання за рахунок роботодавця, але взагалі професіонал її рівня може знайти роботу за 1,5 тис. євро на місяць.

Розповіла експерт і про 63-річного репетитора з англійської, яка готує дітей до тестів IELTS і TOEFL та подальшому навчанні за кордоном. Цей репетитор буквально нарозхват: ще у вересні її час було розписано на рік вперед.

Шукаємо гнучкий графік і стабільність

Людина, яка влаштовується на роботу в немолодому віці, перш за все повинна бути готова до змін, а це дійсно дуже складно. Уявіть: людина все життя пропрацювала на викладацькій посаді в вузі, пішла на пенсію, але тепер у неї є можливість працювати або консьєржем, або кур'єром. Як до цього пристосуватися?

Психологи радять: перш за все треба працювати над собою і своїми очікуваннями, і правильно розставити пріоритети. В даному випадку, наприклад, відповісти на питання: для чого він працює? Навряд чи після викладацької посади людина почне працювати консьєржем або кур'єром для підтримки самооцінки. Швидше за все, цілі будуть іншими: додаткове спілкування, відчуття затребуваності або, наприклад, надбавка до пенсії, щоб зробити несподіваний подарунок онукам. Якщо цілі того варті, цілком можна і адаптуватися!

Експерти радять пенсіонерам при пошуку роботи звертати увагу на кілька моментів:

• Гнучкий графік, щоб вистачало часу на спілкування з сім'єю і внуками.

• Спокійний темп роботи, без стресів і переробок - в похилому віці вони абсолютно ні до чого.

• Мінімум спеціальних вимог, оскільки перекваліфікуватися буде складно.

• Стабільність, щоб не доводилося кожного місяця шукати нові варіанти.

Де шукати роботу пенсіонерам? Там же, де і всім. Можна скористатися допомогою друзів, знайомих, колишніх колег, сусідів дітей. Можна обійти заклади, які знаходяться недалеко від будинку. І, звичайно, не варто відкидати інтернет. Якщо забити в пошуковій системі "робота для пенсіонерів" - побачите чимало пропозицій.

Генеральний директор ESCADRA Recruitment Agency Ltd Юрій Горохівський в 45 років вирішив різко змінити рід діяльності і зайнявся рекрутингом. Сьогодні, через півтора десятка років, Горохівський вважає, що вік в професії йому допомагає.

- У таких напрямках, як рекрутинг, кар'єрні консультації, вік йде тільки на користь, - вважає експерт. - На Заході рекрутери і консультанти - це, як правило, люди з великим життєвим досвідом у віці за 50. У цьому випадку підбираючи кандидата на вакансію директора, віце-президента, члена наглядової ради і т.д., рекрутер має можливість говорити з ними на рівних. А про що 25-річна дівчинка-рекрутер запитає фінансового директора корпорації? "Які у вас плани на найближчі 5 років?"?

У той же час, продовжує Горохівський, на сьогоднішньому ринку праці все не дуже оптимістично, і реальних історій за останній час, коли люди після виходу на пенсію знайшли собі хорошу роботу, він не пригадує.

- У нас в країні, на жаль, люди після 60 самі себе вважають майже небіжчиками, - говорить гендиректор рекрутингового агентства. - Ось це я бачу і чую постійно.


Джерело: https://kp.ua/economics/651873-rabota-posle-60-naskolko-eto-realno