Чому "Нафтогаз" заслуговує на високі зарплати: пояснення експерта

Уряд хоче розірвати співпрацю з "Нафтогазу" за чинним контрактом і створити новий. Одна з причин – високі зарплати і премії. Однак ніхто не згадав, що прибираючи ринкову зарплату для менеджменту, на місце професіоналів переважно приходять корупціонери.

Про це у своєму відеоблозі "Фінансова грамотність" розповів економічний експерт Сергій Фурса.

"Так, дуже важко пояснити вчительці, яка отримує кілька тисяч гривень, чому зарплата в 2 мільйони гривень є ринковою і справедливою. Але треба. Тому що інакше зарплата вчительки завжди буде мізерною. Тому що, поки ви не будете платити ринковий рівень менеджменту, то ніколи не буде грошей для вчителів і лікарів. Поки державною компанією керують люди, які не цікавляться своїм рівнем офіційного доходу, ця сама державна компанія купує "Вишки Бойка", переплачуючи сотні мільйонів доларів", – підкреслив експерт.

Фурса пояснив: "Поки ви платите пару тисяч гривень менеджменту, то цей менеджмент програє 11 мільярдів кубометрів газу в Стокгольмському арбітражі. А виграє їх Фірташ. Коли ви платите менеджменту не ринкову зарплату, він підписує під вашим чуйним керівництвом контракт з "Газпром", який коштує країні десятки мільярдів доларів. Свою високу зарплату Коболєв (глава "Нафтогазу") окупив ще в перший рік. На сотні років вперед".

Ми всі акціонери "Нафтогазу". І нам вигідно платити високу зарплату менеджменту. Тому що такий менеджмент буде приносити компанії прибуток. І ми ділимося її частиною. З менеджментом. Якщо ж ми платимо копійки, то на посаду приходять або ідіоти (рідко), або корупціонери (часто). І це варто нам всім акціонерам мільярди доларів. Збитків, – підкреслив аналітик.

За його словами, угоду з високими зарплатами – очевидно вигідне. "Вони можуть собі дозволити це тільки в тому випадку, якщо розкажуть, як отримуючи мінімальні зарплати (політики – 24 канал), примудряються жити в особняках і витрачати мільйони. І скасовувати за це покарання. І якщо у них буде чесна відповідь, який вони дадуть публічно, то може і менеджмент теж погодиться на низькі доходи, якщо ж вони дозволяють жити так добре", – резюмував Фурса.


Джерело: https://24tv.ua/ru/ukraina_tag1119