Чому люди часто хворіють під час відпустки

Відпустка – це можливість відпочити від роботи, «перезавантажитися» і поправити здоров'я. Але очікування і реальність не завжди збігаються.

Хотіли повалятися на пляжі або навіть просто на дивані за серіалом — а замість цього раптом опиняєтеся на лікарняному ліжку. Американські лікарі назвали основні причини цієї вселенської несправедливості.

Ви перенапряглись перед відпусткою

Як правило, останні робочі дні — суцільне пекло. У цей період ви недосипаєте, відмовляєтеся від відвідування спортзалу, забуваєте вчасно поїсти і збиваєте нормальний розпорядок життя.

Втому і стрес перед відпусткою можуть спровокувати загострення хронічного захворювання та підвищити шанси підхопити інфекцію.

Ваш організм вас підвів

Багато людей помічають, що частіше застуджуються, страждають від нездужання або епізодів психічних розладів в період, коли вони розслабляються — у вихідні або у відпустку. У психології це явище навіть отримало назву «ефект ослаблення». Так, одне тайванське дослідження показало, що люди частіше потрапляють в невідкладну допомогу з виразкою шлунка саме в неробочі дні.

Це — наслідок подорожі

Вирушаючи у відпустку на поїзді або літаку, ви стикаєтеся з великою кількістю незнайомців, а, значить, імунітету доводиться відбивати атаки армії мікробів. Як наслідок, мандрівники часто скаржаться на застуду або кишковий розлад у перший же день після прибуття до місця відпочинку.

Як не захворіти?

Щоб уникнути цих і інших неприємностей, здатних зіпсувати відпустку, експерти радять дотримуватися наступних правил:

- намагайтеся рівномірно розподілити справи перед відпусткою;

- контролюйте стрес будь-яким доступним способом;

- підтримуйте боєздатний імунітет;

- частіше мийте руки під час подорожей;

- не забудьте про всі необхідні щеплення.


Джерело: https://www.work.ua/ru/news/ukraine/1186/