Обіцяне підвищення зарплат вчителів в регіонах не станеться - не вистачає грошей

В місцевих владах заявили, що не можуть виконати обіцянки уряду про зростання зарплат працівникам освіти.

Передбаченої урядом на 2019 рік освітньої субвенції в регіони не вистачить для обіцяних раніше підвищень заробітних плат вчителям. Таким чином, реформа зростання соцзабезпечення працівників освітньої сфери, гарантована урядом, може бути зірвана. Про це повідомили в прес-службі Асоціації міст України.

Експерти відзначили, що підвищити зарплати вчителям у 2019 році можливо тільки при скороченні їх чисельності.

Щодо минулих підвищень, в Асоціації зазначили, що вона була забезпечена за рахунок внутрішнього ресурсу, але ніяк не з-за зростання субвенції від уряду. Так, минулорічний розмір субвенції покрив лише 88% потреби в зарплатах.

«Збільшення заробітних плат для педагогічних працівників могло б бути тільки за рахунок значного скорочення їх чисельності. Однак органи місцевого самоврядування протягом минулого року намагалися зберегти педагогічний персонал за рахунок перерозподілу власних коштів на оплату праці. Вона не була забезпечена освітньої субвенції», - зазначили в АМУ.

Окремо аналітики відзначають проблеми з фінансуванням у сільських та селищних школах, які були приєднані до нових громад. Для них окремо коштів не виділялося, тобто місцева влада повинна шукати кошти на оплату праці вчителів та утримання таких шкіл самостійно.


Джерело: https://ukr.media/politics/384508/?amp=1