"Мінімалка" 7000 грн: фінансисти оцінили ідею Кабміну

В уряді вважають, що в 2020 році цілком реально підвищити розмір мінімальної заробітної плати до 7000 грн. Відповідно, вже в проект бюджету на наступний рік варто закладати "мінімалку" не нижче 6 500 грн, переконаний Павло Розенко.

Однак опитані сайтом "Сегодня" фінансисти застерігають від такого різкого підвищення – відразу в півтора рази. Так, фінансовий аналітик Олексій Кущ підкреслює: все навантаження від підвищення "мінімалки" лягає в основному не на державу, а на приватний сектор.

"Вже давно ніхто не отримує мінімальну зарплату. Це підвищення "мінімалки" змушує бізнес збільшувати офіційно виплачувану заробітну", – сказав він.

Кущ вважає, що закладати у бюджет таке зростання не варто.

"У минулому це аргументувалося високою інфляцією (2014 – 2015 роки), девальвацією гривні. Тоді реально знецінився показник мінімальної зарплати, – продовжує експерт. – ми бачимо уповільнення інфляції до 8-9%. Таке збільшення, про яке говорять в уряді, призведе до збільшення фіскальних навантажень на бізнес".

Інвестиційний банкір Сергій Фурса солідарний з колегою.

"Підстав для підвищення "мінімалки" ні… У нас є органічне зростання на тлі інфляції. Якщо ми очікуємо 8% інфляції, можемо додати 10% до мінімальної зарплати і підвищувати її таким чином", – підкреслив Фурса.


Джерело: https://www.segodnya.ua/economics/enews/minimalka-7000-grn-v-2020-godu-finansisty-ocenili-ideyu-1320918.html