Медики: нічна робота небезпечна для жінок

Серед жінок, які регулярно працюють у нічну зміну, частіше виникає рання менопауза, - таку кореляцію змогли встановити вчені з Університету Далхаузі.

Ще попередні дослідження показували, що робота в нічну зміну сприяє зниженню рівня мелатоніну.

Цей гормон може впливати на виробництво яйцеклітин в жіночому організмі.

Автори дослідження проаналізували дані, отримані в ході 22-річних спостережень за 88 тисяч медсестер, періодично выходившими на роботу в нічну зміну. Зокрема, вчених цікавили всі можливі зміни в організмі, якщо медсестрам доводилося працювати не менше трьох ночей в місяць.

В результаті наукові фахівці прийшли до висновку про те, що нічна робота може впливати на настання ранньої менопаузи – чим довше тривав період нічних змін, тим істотніше для жінок був ризик того, що менопауза у них настане до 45 років.

"Жінки, які виходили на нічну роботу протягом 20 місяців, на 9% частіше стикалися з ранньою менопаузою. При цьому на 25% підвищувалася ймовірність того, що менопаузальному період почнеться до 45 років. Якщо нічні зміни практикуються більш 20 років, ймовірність ранньої менопаузи зростає до 73%", - встановили вчені.

На думку спеціалістів, велику роль в цьому процесі відіграє той факт, що нічна робота активізує вироблення гормонів стресу, які сприяють негативним змінам у синтезі жіночого статевого гормону естрогену. Його концентрація падає, з чим асоціюється ранній початок менопаузи.


Джерело: https://telegraf.com.ua/zhizn/zdorove/4978850-mediki-nochnaya-rabota-opasna-dlya-zhenshhin.html