Кількість офіційно працевлаштованих IТ-фахівців в Україні становить 2-3%

Кількість працевлаштованих IТ-фахівців відповідно до КЗпП в Україні становить 2-3%, решта працюють як фізичні особи-підприємці (ФОП) або за контрактом, заявив в інтерв'ю віце-президент по стратегії і технологій GlobalLogic Андрій Яворський.

За його словами, така ситуація склалася через високі податки при офіційному працевлаштуванні - більше 40%.

"На поточному міжнародному ринку таке податкове навантаження більше, ніж в Польщі, і фактично однакове з Німеччиною. Зрозуміло, чому такі ціни встановлює Польща - вона знаходиться в одному законодавчому полі з Європою, в одному правовому полі, є вимоги до General Data Protection Regulation ( GDPR), немає меж, хороша інфраструктура. При цьому Україна в цьому відношенні сприймається як країна, яка повинна бути "дешевше". То який сенс платити такі гроші в Україні, коли їх можна витратити без ризиків на фахівців в тій же Америці чи Європі? І це штовхає компанії на те, щоб співпрацювати з фахівцями як з ФОП ", - сказав він.

Яворський вважає: щоб прискорити в Україні процес переходу від аутсорсингової моделі до продуктової, країні необхідні реформи в економічній політиці і законодавчих актах.

"Нам потрібні інженери, капітал і підприємці. Як мінімум з інженерами у нас все в порядку. Для того, щоб з'явився капітал, необхідні реформи в економічній політиці і законодавчих актах", - вважає топ-менеджер.

За словами Яворського, щоб з'явилися підприємці, необхідно створити умови, які дозволять припинити їх відтік за кордон.

"Коли в Україні з'явиться стабільна економічна політика і можливість залучення капіталу, наші підприємці повернуться і зможуть побудувати багато, вже в межах - і на благо - власної країни", - підсумував віце-президент по стратегії і технологій GlobalLogic.

Як повідомлялося, GlobalLogic вважає за необхідне гармонізувати українське законодавство в сфері спрощення ввезення обладнання, яке використовується IТ-компаніями в тестовому режимі і з метою розробки програмного забезпечення.

"GlobalLogic Україна" в 2018 році збільшила дохід на 32%, що вище середньоринкового зростання.

На початку 2019 року GlobalLogic заявила про консолідацію бізнесу, об'єднавши 13 локальних центрів розробки в єдиному регіоні Центральної та Східної Європи, який очолив старший віце-президент компанії Ігор Біда, з 2014 року обіймає посаду керуючого директора GlobalLogic в Україні.

IТ-компанія "GlobalLogic Україна" - найбільший розробник програмного забезпечення в Україні. Має офіси і понад 4,5 тис. фахівців в Києві, Харкові, Львові та Миколаєві.


Джерело: https://interfax.com.ua/news/economic/616268.html