Коли співробітнику можуть не платити мінімальну зарплату

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду роз'яснив, що для отримання навіть мінімальної зарплати робітник повинен виконати норми праці. У постанові від 11 лютого по справі № 736/675/17 говориться, що оплата праці не нижче рівня мінімальної заробітної плати не є безумовною гарантією і вимагає від працівника виконання норми праці.

Таким чином, Верховний суд погодився з висновком нижчих судів про відсутність підстав для стягнення з підприємства на користь доярки заробітної плати за листопад 2004 року в розмірі 48,76 грн. оскільки позивачка не довела, що в зазначений місяць повністю виконала місячну, погодинну норму праці (обсяг робіт) і має право на отримання заробітної плати в більшому розмірі, ніж їй виплачено. При цьому, документи, на підставі яких позивачці виплачена в листопаді 2004 року заробітна плата саме в розмірі 188,24 грн відповідач не має можливості надати у зв'язку із закінченням строку їх зберігання та знищенням.

"Доводи касаційної скарги про те, що відповідач не повідомив їй у встановлений законом термін про введення на підприємстві нових норм праці і зміні існуючих не мають значення для розгляду цієї справи, оскільки в будь-якому випадку розмір мінімальної заробітної плати не є безумовною гарантією і вимагає від працівника виконання норми праці", - вважає Верховний суд.

Нагадаємо, мінімальна зарплата в Україні становить 4173 гривні, у погодинному розмірі з 1 січня - 25,13 гривні. Також прожитковий мінімум з 1 січня складе 1853 грн. Сума збільшиться ще двічі в році: в липні - до 1936 грн. і в грудні - до 2027 грн.

В 2019 році, за прогнозами уряду, середня зарплата в Україні, яка станом на листопад 2018 становила 8137 гривень, зросте до 10,5 тисяч гривень.


Джерело: https://strana.ua/news/187209-kohda-v-ukraine-sotrudniku-mohut-ne-platit-minimalnuju-zarplatu-verkhovnyj-sud.html