Гоструд в 2018 році виписав майже дві тисячі штрафів за тіньову зайнятість

З січня по грудень 2018 року за використання найманої праці без офіційного оформлення трудових відносин були оштрафовані 1738 роботодавців. Про це повідомила прес-служба Державної служби України з питань праці.

 За неофіційними даними майже 30% працюючих українців отримують свою зарплатню в конвертах. Згідно з результатами інспекційних перевірок, було винесено 1738 постанов про накладення штрафних санкцій. Роботодавців оштрафували відповідно до статті 265 Кодексу законів про працю України за його порушення. Зазначається, що найбільше "тіньових" співробітників числиться у сфері торгівлі, готельно-ресторанному бізнесі, будівництві, промисловості і сільському господарстві.

У відомстві зазначили, що ці штрафи застосовують при наявності в організації або на підприємстві працівників, які влаштовані без укладення трудових договорів. Також штрафні санкції накладаються на роботодавця, якщо наймана праця використовується без попередження ГФС, або у разі підміни трудових відносин цивільно-правовими.

В Гоструде додали, що протягом минулого року були здійснені 12641 перевірка роботодавців на дотримання законодавства з питань оформлення трудових відносин.

46% суб'єктів господарювання порушують законодавство у сфері найму працівників і оплати податків. Роботодавці, які порушили податкове законодавство, зобов'язані виплатити 753 млн гривень податку на доходи фізичних осіб, 601,5 млн. гривень єдиного внеску та 37,5 млн гривень військового збору.


Джерело: https://ura-inform.com/ru/economics/2019/01/15/gostrud-vypisal-pochti-dve-tysjachi-shtrafov-za-tenevuju-zanjatost