Експерт розповіла про негласне правило для трудових мігрантів

Це пояснює, чому заробітчани з України та Європи отримують різні зарплати за аналогічну роботу.

Доповідь "Аналіз доходів і витрат домогосподарств в 2018 році", оприлюднений міністерством праці та соціальних справ Чехії, прояснив відповідь на питання, які зарплати отримують трудові мігранти з різних країн.

Виявилося, що українські заробітчани в 2018 році в Чехії отримували в середньому близько 23616 чеських крон (близько 26,5 тис. грн.). Менше українців отримували лише працівники з Монголії (24300 ч. к.) і В'єтнаму (24353 ч. к.).

При цьому максимальна середня зарплата в Чехії виявилася у громадян Німеччини – 107683 чеські крони.

На форумах цю інформацію зустріли навіть з деяким злорадством:

"Там, де працюють громадяни Німеччини громадян України не підпускають на гарматний постріл".

"Перші плоди евроассоціаціі наявності - наші заробітчани вже успішно конкурують з монголами і в'єтнамцями".

"щось різниця з українськими зарплатами не особливо велика. Киянам взагалі немає сенсу туди їхати на заробітки".

При цьому експерти говорять, що таке порівняння не зовсім коректно, адже градація по зарплатах залежить, насамперед, від "кваліфікації країни" в цілому.

- Наприклад, Азія і Африка постачають, в основному, низькокваліфікованих робітників, Україна – представників робочих спеціальностей і сфери послуг, - пояснив в коментарі "КП" в Україні" аналітик Олексій Кущ. – Що стосується Німеччини, то це, в основному, топ-менеджери, а також фахівці, пов'язані з налагодженням нових технологій, обладнання, сервісним обслуговуванням, - звідси і їх "висока вартість".

Крім того, продовжує експерт, існує загальноприйнята негласне правило: зарплата для трудових мігрантів має бути мінімум в півтора-два рази вище, ніж на батьківщині, і це теж робить свій вплив на "вилку": технолог з України може отримувати вдвічі менше, ніж німець за аналогічну роботу.

Кількість українських громадян, які виїхали на заробітки в Польщу, становить від 1,2 до 1,5 млн осіб, тобто з 2014 року їх кількість збільшилася вп'ятеро.


Джерело: https://kp.ua/life/642517-ekspert-rasskazal-o-nehlasnom-pravyle-dlia-trudovykh-myhrantov