Бізнесмен приречений на важку працю. Відомі українці розповіли, скільки годин на день вони працюють

Під час виступу засновник інтернет-гіганта Alibaba Джека Ма, який є одним з найуспішніших людей у світі, заявив про те, що успіху в житті доб'ється лише той, хто працює по 12 годин на день і шість днів на тиждень.

Савва Лібкін, власник корпорації Ресторани Савви Лібкіна (Дача, Компот, Стейкхаус, Фарширована риба)

Я працюю без замірів часу і не уявляю, як виміряти власний робочий час. Навіть якщо я вдома з дітьми, то телефон завжди увімкнений і, відповідно, на зв’язку. На круїзному лайнері в районі Антарктики 20 хвилин розмовляв з директором про бізнес. Бізнес не передбачає свободи від бізнесу.

Найпродуктивніший час — з 6 до 7 ранку. В цей час я читаю пошту і відповідаю на неї. Ввечері часто затримуюся до 20:00. В офісі не сиджу більше двох годин на день. Моє робоче місце — в ресторанах. Зараз поєдную роль власника з роллю СEO, так що зайнятий весь день.

Відпочиваю у спортивному залі і в басейні. Іноді ще без телефону гуляю біля моря.

Влад Троїцький, театральний режисер, засновник фестивалю ГогольFest

Як говорив Конфуцій, знайди справу, яку ти любиш, і тобі не доведеться працювати жодного дня у своєму житті. Так ось, я знайшов.

Андрій Федорів, засновник і власник брендингового агентства Fedoriv

Я точно не працюю по вісім годин. Якщо вже працюю, то мій робочий день в середньому триває годин 12−14. У подорожах я не працюю, максимум годину на день по гарячих питаннях.

І намагаюся більш радикально ділити своє життя. Якщо я вже на роботі, то мені не шкода працювати, але у вихідні - соррі, я не працюю. У вихідні я думаю і читаю книжки. Це час, який у мене для коханої, для дітей і для друзів. А взагалі моя мета — майже не працювати в січні та в липні. Але при цьому під час бізнес-сезону я, напевне, працюю ще більше, ніж Джек Ма.

Я сприймаю своє життя не як битву за бабло, а як гру, в рамках якої у мене є шанс і щастя створювати нове разом з людьми, від спілкування з якими я отримую кайф. А якщо ще завдяки цьому у мене є гроші на подорожі, картини і хорошу освіту своїх дітей, то я дуже щасливий.

Андрій Бондар, письменник, перекладач

У мене немає такого поняття, як робочий чи неробочий день, тому що я на вільних хлібах і роблю свою роботу, коли захочу. Можу працювати вранці або цілий день не працювати, а працювати вночі. А іноді робота так захоплює, що не можна зупинитися.

Артур Міхно, співзасновник сайту пошуку роботи Work.ua

Мені б хотілося, щоб кількість робочого часу була меншою, але на керівній посаді цього досягти досить складно. При цьому я поділяю думку, що перш за все потрібно працювати головою. Дуже часто буває так, що можна працювати і не десять годин, а подумати і все зробити за годину-дві, або знайти більш короткий шлях вирішення завдання і замість тижня розробки витратити день. Але оскільки світ конкурентний, то потрібно працювати головою, а потім ще й багато.

Зараз у мене в середньому це годин 10−11 на день. Вісім-дев'ять на роботі і потім ще годину-дві - вдома. У більш ранні часи стартапу бували періоди, коли це було і 13−14 годин на день. У такому режимі зазвичай це не більше кількох місяців за умови натхнення або необхідності ривка.

Що стосується історії про те, що Microsoft скоротила робочий тиждень і в них підскочила ефективність, то я в це не вірю. Це швидше історії для того, щоб створювати красиві заголовки і піднімати навколо себе хайп. Тобто або маніпуляція статистикою або ж просто банальні помилки й аналіз на коротких дистанціях, що теж часто буває.

Якщо у тебе є команда, якій цікаво щось робити, і вони натхненні, то вони навпаки будуть горіти і хотіти працювати. А їм скажуть, що ви будете чотири дні працювати? І в них підніметься продуктивність? Не працює це так.

А якщо всі і так нічого не робили, а їм сказали, що можна день не ходити, а потім розділили той самий обсяг роботи на меншу кількість днів… Ну так, тут можуть бути зони для зростання фейкових показників.

Всі успішні історії стартапів і великих компаній — там завжди багато і старанно працюють люди.

Якщо ж ми говоримо не про компанії, а про країни і тренди до зменшення трудового часу, як наприклад у Швейцарії або Німеччині, тут вже можуть бути зовсім інші цілі. Тут людей можуть поступово ментально готувати до того, що роботи буде менше і спостерігати, як це далі буде відображатися на їхньому житті.

До речі трохи про світи без необхідності роботи писав Олдос Хакслі у прекрасному романі Цей чудовий світ, рекомендую прочитати.

Коротке резюме: я б не розраховував, що найближчим часом ті, хто будуть мало працювати зможуть добре жити. А ось працювати спочатку головою — це правильна думка.

Олександр Сидоренко (Фоззі), музикант, соліст гурту ТНМК

Працюють на заводі. Ми граємо.

Владислав Чечоткін, творець і власник інтернет-магазину Rozetka.ua

Бізнес — це наймасовіший спорт у світі. І вважаю, що імовірність домогтися успіху без наполегливої, послідовної, кропіткої роботи — дуже низька.

Я не вірю в казки про те, що хтось може створити бізнес без фанатичної відданості своїй ідеї і без роботи до знесилля. Тому будь-який бізнесмен приречений на важку працю щонайменше перші кілька років його бізнесу.

У моєму житті баланс — це те, на скільки я рухаю повзунок між бажанням досягти більшого в бізнесі і бажанням бути із сім'єю або хобі. І, на жаль, якщо повзунок зміщується в бік сім'ї/хобі, бізнес починає гальмувати.

Павло Шеремета, економіст, екс-міністр економічного розвитку і торгівлі України

Якщо вважати роботою всі ділові зустрічі з партнерами або читання Financial Times або НВ, то я працюю з дев’яти до дев’яти сім днів на тиждень.

Я знаю про популярний зараз німецький підхід працювати по чотири години на день, чотири дні на тиждень. Але хочу порадити дорогим українцям, щоб вони згадали, який ВВП на душу населення в Німеччині, Китаї та Україні. І, на жаль, наш ВВП на душу населення ближче до китайського, ніж до німецького.

Звісно, я чув про експеримент Microsoft зі скорочення робочого тижня до чотирьох днів, який призвів до підвищення продуктивності на 40%. Думаю, таке може бути, тому що там є більш просунуті інформаційні технології, і, що більш важливо, більш просунуті управлінські технології. А це вміння провести нараду і вміння перевести процесну роботу у проектну.

А українці дивляться і думають: давайте працювати менше, ніби це приведе нас до підвищення продуктивності. Ні, не приведе. Тому що в нас не вистачає капіталу фінансового, інформаційного та управлінського. І якщо ми будемо менше працювати, у нас буде менший результат і менший ВВП.

Мирослав Слабошпицький, кінорежисер

Оскільки моя робота не обмежується графіком з дев’яти до п’яти, я працюю весь час, крім того часу, коли сплю. Хоча, думаю, що й уві сні я іноді теж працюю. І більше втомлююся, коли в мене трапляється якась пауза, тому що я — класичний трудоголік.

За всієї моєї поваги до Джека Ма, Ілона Маска та іже з ними, до всіх їхніх порад ставлюся з обережністю. Оскільки вся їхня філософія заснована на похибці, яку прийнято називати «помилка того, хто вижив» [різновид систематичної помилки відбору, коли про групу бомбардувальників, які повернулися на базу, «тих, які вижили», є багато даних, а про загиблих — практично немає]. І виходить, що люди, які досягли успіху, просто намагаються його якось пояснити. Тому для мене всі ці історії як білий шум.

Роман Бондар, заступник генерального директора Укроборонпрому

Нещодавно проаналізували статистику — нова команда Укроборонпрому проводить в офісі по 13−14 годин на добу. Це ненормальна ситуація, але інакше не можна. Невідоме потрібно зробити відомим. Максимально швидко взяти під контроль те, що відбувається.

У мене теж інтенсивний графік — з 7:30 і до 20:30. Тому з Джеком Ма повністю згоден.

В епоху ледачих пестунів працьовиті люди отримують екстраординарну перевагу. Можна зробити більше і пройти набагато далі, ніж інші, особливо якщо робота приносить задоволення. Головне знайти ритм і забезпечити ін'єкції енергії в організм: привчити себе до постійного рівня навантажень, домовитися зі сном, налаштувати регулярне харчування, виділити достатній час для сну, проводити час із сім'єю та друзями. Тоді замість виснаження можна отримати процвітання і підйом.

Тетяна Абрамова, засновниця і CEO бренду RITO

Моя улюблена справа завжди зі мною, мене це не навантажує. Але неділя — це день, коли я повністю відволікаюся від думок про улюблену справу і переключаюся на себе і близьких.

В цілому мені ближче підхід працювати не 12 годин на добу, а працювати головою. Зрештою, коли ти залучений, ти не дивишся на кількість відпрацьованих годин, важливий результат.


Джерело: https://nv.ua/ukr/ukraine/events/robota-v-ukrajini-skilki-godin-vitrachayut-na-robotu-novini-ukrajini-50053482.html?fbclid=IwAR304lr1c9vUW92UlPtsJEXU575ZWo6aNynHvKiG5NmYhuNZGXcxdUI7kA0