80% безробітних мають вищу освіту, - Гриневич

На сьогодні в Україні лише 20% випускників шкіл йдуть здобувати професійну освіту, тоді як решта - вища. При цьому 80% українських безробітних - це люди з вищою освітою, повідомила міністр Лілія Гриневич на засіданні уряду."З одного боку, це говорить про диспропорції у підготовці кадрів у професійному і вищу освіту, а з іншого - свідчить про неналежний рівень підготовки як у професійних закладах, так і у вищих", - зазначила міністр.За її словами, в Європі 40% випускників навчаються в закладах професійної освіти. У Чехії, Австрії, Хорватії та Фінляндії цей показник сягає 70%.
"Ми маємо старе обладнання в навчальних закладах, яке встановлене ще в радянські часи, на ньому неможливо підготувати хорошого спеціаліста. Система настільки велика, що ми не можемо впоратися самі. Потрібно залучати роботодавців", - заявила Гриневич.

Незважаючи на це, Міністерство освіти і науки пропонує запровадити дуальну форму отримання освіти. Вона передбачає поєднання навчання у навчальних закладах з навчанням на робочих місцях і має на меті:
 - модернізації освітніх програм під потреби ринку праці;
 - підвищити якість підготовки учнів та студентів;
 - посилити вплив ролі роботодавців на освіту;
 - підвищити мотивацію серед учнів та студентів;
 - вплинути на зростання рівня зайнятості молоді;
 - скоротити адаптаційний період випускників при влаштуванні на роботу;
 - підвищити конкурентоспроможність.
Відповідно до концепції дуальної форми навчання, результати навчання будуть оцінювати не тільки навчальні заклади, але й роботодавці, які беруть участь у дуальному навчанні.


Джерело: https://life.pravda.com.ua/society/2018/09/19/233212/