Зарплати в Україні зростатимуть в умовах дефіциту кваліфікованих кадрів, – НБУ

З початку 2023 року продовжується поступове відновлення ринку праці, проте цей процес поки що нестійкий, а безробіття все ще залишається на високому рівні – близько 20% за підсумками першого кварталу. Водночас зарплати незабаром почнуть зростати, як і попит на робочу силу. Про це йдеться в інфляційному звіті НБУ за квітень 2023 року

"На прогнозному горизонті за умови відсутності значних шоків триватиме відновлення ринку праці. Рівень безробіття поступово знижуватиметься завдяки активізації економічної діяльності, проте залишатиметься високим", – йдеться у звіті.

Підприємства поступово покращують прогнози щодо скорочення персоналу та очікують зростання витрат на оплату праці.

Серед причин підвищення зарплат в Україні НБУ називають поступове підвищення попиту на робочу силу в умовах відновлення економічної активності та дефіцит кваліфікованого персоналу, незважаючи на високий рівень безробіття. Оскільки бізнес побоюється подальшої втрати досвідчених працівників.

"Загалом після падіння попереднього року у 2023 році очікується відновлення зростання реальних заробітних плат. Їх все ще стримуватиме високоінфляційне середовище, тоді як номінальні зарплати зростатимуть щороку двозначними темпами", – вважають у НБУ.

Нагадаємо, що у квітні ринок праці України зріс на 9%, практично наздогнавши рівень квітня 2021 року.


Джерело: ubr.ua