Зарплати у Польщі зростуть на 10%: яку роботу пропонують українцям

Цього року українцям у Польщі платитимуть приблизно на 10% більше, ніж торік. Про це йдеться у дослідженні аналітичного центру агентства з працевлаштування Gremi Personal.

Це пов'язано з підвищенням мінімальної заробітної плати з 3100 злотих на місяць 2022 року (27 460 грн) до 3410 злотих (30 200 грн). При цьому в липні цього року її планують підвищити ще раз. З урахуванням податків мінімальна зарплата у Польщі становить 23 474 грн в еквіваленті.

Незважаючи на значний потік людей з України, у Польщі кількість вакансій більша, ніж попит на них. Найпопулярнішою залишається робота у готельно-ресторанній сфері та збиранні врожаю.

Серед найпопулярніших вакансій експерти назвали такі:

  • кухар – 44 000 грн;
  • збиральник ягід, фруктів, овочів – 40 000 грн;
  • помічник кухаря і кур'єр-водій – по 35 000 грн;
  • мийник посуду – 33 000 грн;
  • офіціант, помічник пекаря і різноробочий – по 31 000 грн;
  • покоївка/прибиральниця – 30 000 грн;
  • доглядальникза пенсіонером – 28 000 грн.

Також Польща запрошує українців і на постійні роботи, які не пов'язані з сезонністю. Найбільше вакансій спостерігається у сфері харчової промисловості та логістики. За найпростішу роботу, яка не передбачає знання польської та особливих навичок, пропонують від 30 000 грн.

"Сезонна робота має свої особливості. Наприклад, на збиранні врожаю зарплата залежить від кількості врожаю, який вдалося зібрати за робочий день. Інші роботи, які ми відібрали у сезонний топ, оплачуються погодинно, і робітники самі можуть обирати, скільки хочуть працювати. З урахуванням сплачених податків, щонайменше 17 злотих на годину, що в еквіваленті 150 грн", – розповіла директор департаменту рекрутації Gremi Personal Ганна Джоболда.

Нагадаємо, з 1 квітня українським біженцям дозволили продовжити легальне перебування у Польщі. Тепер громадяни зі статусом PESEL UKR зможуть подавати документи на дозвіл на тимчасове перебування (карта побуту), що дає довгострокові гарантії на легальне перебування і працевлаштування.


Джерело: ubr.ua