"Затримка виплат створює соціальну напругу": у Кабміні анонсували вирішення проблеми боргів перед ВПО

Держава сформувала заборгованість з виплат внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Однак вона має бути негайно погашена, заявила віце-прем'єр-міністр Ірина Верещук.

Причиною заборгованості стали "суперечки між окремими відповідальними відомствами".

"Затримка виплат створює соціальну напругу. Люди мають отримувати виплати допомоги на проживання у чіткі терміни. Адже для багатьох з них це єдине джерело доходу", – йдеться у повідомленні Мінреінтеграції.

Зазначається, що під час наради Координаційного штабу з питань ВПО Міністерству фінансів і Мінсоцполітики доручено опрацювати питання про внесення змін до відповідної бюджетної програми, щоб забезпечити переселенцям виплату коштів протягом другого виплатного періоду.

Нагадаємо, що останнім часом переселенці почали скаржитися, що не отримують виплат від держави у розмірі 2000 грн на осіб віком від 18 років і 3000 грн – на дітей щомісяця.

У березні Мінсоцполітики пояснило, що деякі громадяни з-поміж внутрішньо переміщених осіб можуть отримувати виплати на проживання із затримкою через проведення верифікації або запровадження нової інформаційної системи.

Окрім того, ВПО отримують виплати в різні періоди. А на час нарахування допомоги впливає те, чи вчасно органи місцевої влади подають реєстри на виплати до Єдиної інформаційної системи соцсфери. Несвоєчасне подання даних може призводити до затримок.


Джерело: ubr.ua