Вакансії, виплати, гранти: Держслужба зайнятості перерахувала послуги з працевлаштування переселенців

Тимчасово переміщеним особам пропонують низку сервісів та послуг для сприяння у працевлаштуванні на новому місці.

Як відзначили у Державній службі зайнятості, особи, зацікавлені у пошуку роботи, можуть самостійно шукати вакансії на Єдиному порталі або оформити передплату через чат-боти в Telegram.

Також переселенцям доступне професійне навчання та надання ваучерів. Служба зайнятості має власну систему центрів профтехосвіти, які навчають доросле населення за 95 робітничими професіями та 335 освітніми програмами.

Громадяни, які мають професійно-технічну чи вищу освіту та не зареєстровані як безробітні, можуть безоплатно отримати ваучер на навчання та підвищити свій професійний рівень.

Можна отримати статус безробітного. У такому разі розмір допомоги для кожної людини визначається індивідуально, але під час дії воєнного стану максимальна виплата не може перевищувати мінімальної зарплати (2023-го – це 6700 грн). Зареєструватися можна під час відвідування центру зайнятості або через "Дію".

Крім того, переселенці мають змогу отримати гранти для створення чи розвитку власної справи.

У рамках урядового проекту "єРобота" служба зайнятості супроводжує дві грантові програми, якими можуть скористатися і ВПО:

  • "Власна справа" – розмір мікрогрантів складає від 50 до 250 тис. грн;
  • грант для ветеранів – три варіанти надання грантів на суми, які не можуть перевищувати 250 тис. грн, 500 тис. грн та 1 млн грн.

Одночасно роботодавці можуть отримати компенсації за працевлаштування ВПО. Передбачено виплату компенсації на оплату праці за працевлаштованих зареєстрованих безробітних та компенсацію витрат на зарплати ВПО внаслідок проведення бойових дій.


Джерело: ubr.ua