Україна втрачає 100 млрд грн на рік через зарплати в конвертах. Держпраці відновила перевірки бізнесу

Збитки держбюджету від тіньової зайнятості населення становлять близько 100 млрд грн на рік. Тому Державна служба України з питань праці відновлює перевірки підприємств, за підсумками яких роботодавців можуть оштрафувати на 67 тис. грн за одного неоформленого працівника. Про це в ефірі "Українського радіо" повідомив перший заступник начальника Центрального міжрегіонального управління Держпраці Андрій Харченко.

Головне

  • За його оцінками, близько 9% зайнятого населення України працюють неофіційно – без оформлення трудового договору та сплати податків.
  • "Найбільші ризики використання незадекларованої праці – в закладах громадського харчування, торгівлі, будівництві та сільському господарстві. Втім, не весь бізнес працює в тіні. І наша інформаційна кампанія теж дає свої результати", – каже представник Держпраці.
  • Від 16 червня 2023 року Мінекономіки дозволило інспекторам служби відновити позапланові перевірки, зокрема щодо незадекларованої праці. Роботодавців знову можуть притягувати до адміністративної та кримінальної відповідальності за неоформлених працівників. Штрафи для компаній становлять 10 мінімальних зарплат за одну нелегально працюючу людину (67 тис. грн). За умови повторного порушення – це 30 мінзарплат (200 тис. грн).

Нагадаємо, у березні стало відомо, що Держподаткова та Держпраці об'єднуються з іншими органами для активізації боротьби проти незадекларованої праці в Україні.


Джерело: ubr.ua