Румунія знайшла спосіб "заманити" українських біженців: яку роботу там можна знайти

Починаючи з зими, українські біженці та економічні мігранти почали більше цікавитися вакансіями в Румунії, хоча зарплати тут нижчі, ніж в інших країнах Європи. Про це повідомляє Міграційна платформа EWL.

На думку експертів, Румунія може стати новим привабливим напрямом трудової міграції для українців завдяки умовам працевлаштування та розвитку місцевої економіки.

Найчастіше громадянам пропонують просту фізичну роботу, яка не потребує досвіду і знання румунської мови. Це може бути робота на автоконцернах, які виготовляють комплектуючі для європейських автогігантів, а також на підприємствах харчової промисловості. У середньому можна заробити €600–670 чистими на місяць (24,4–27,2 тис. грн).

Також є вакансії, які потребують певних професійних навичок, наприклад, робітниця швейного виробництва, кондитер чи помічник кухаря. Тут зарплата становить 800-900 євро на місяць (32,5-36,5 тис. грн). Механіки, електрики, зварювальники в Румунії можуть заробити до 1000 євро (40,6 тис. грн), а для підтвердження кваліфікації досить й українських документів.

"Зараз дедалі більше підприємств переносять своє виробництво до Румунії, насамперед це автоконцерни. Тому найближчим часом на румунських підприємствах буде потрібно все більше працівників, а роботодавці зацікавлені та охоче беруть на роботу громадян України, для яких процедура працевлаштування в країні проста", – розповів директор департаменту міжнародної рекрутації EWL Марцін Колодзейчик.

Румунські роботодавці змогли зацікавити українців завдяки зміні підходів до працевлаштування. Так, узимку деякі місцеві підприємства брали на роботу жінок з України, забезпечуючи безкоштовним проживанням їх, а також їхніх дітей. Крім того, деякі роботодавці продовжують видавати картки на продукти, за якими біженці можуть розрахуватися в магазинах, або забезпечують безкоштовне харчування.

За оцінкою міністра праці Румунії Маріуса Будая, з понад 3,5 млн українських громадян, які прибули в країну після 24 лютого 2022 року, тимчасово поселилося тут менш як 100 тис. осіб. На початку цього квітня роботу в країні знайшли 6 тис. українців.

Нагадаємо, з травня Румунія обмежить виплати субсидій на житло і продукти українським біженцям. Гроші отримуватимуть лише ті громадяни, які влаштувалися на роботу або діти яких ходять до місцевих шкіл.


Джерело: ubr.ua