Працівників захистять від зміни власника: Рада внесла поправки до трудового законодавства

Верховна Рада 2 травня прийняла за основу законопроект №8244, який вносить зміни до Кодексу законів про працю у частині правонаступництва у трудових відносинах. Про це повідомляє комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Документ передбачає приведення національного законодавства про працю у відповідність до положень директиви Ради Європейського Союзу щодо охорони прав працівників у разі передачі підприємств або бізнес-структур іншому власнику.

Цим законопроектом пропонується таке:

  • зобов'язати роботодавця продовжувати дію трудового договору у разі передачі власником бізнесу або його частин іншій особі, а також поінформувати працівників про причини таких змін та можливі наслідки;
  • передбачити визначення поняття і процедури правонаступництва у трудових відносинах;
  • зобов'язати правонаступника письмово або в електронній формі надати працівникам чи їх представникам вищезазначену інформацію не пізніше, ніж до початку дій, що впливають на їхні трудові права та інтереси.

Документ також надасть можливість працівникам консультуватися з роботодавцем щодо причин зміни власника та можливих наслідків для працівників від такого рішення, а також щодо заходів, які можуть виключити чи пом'якшити ці наслідки.

У Раді вважають, що реалізація законопроекту посилить правовий захист працівників у разі зміни власника та наблизить українське законодавство до європейських норм і стандартів.

Нагадаємо, 10 квітня парламент прийняв за основу законопроект №5695, який регулює працю домашніх працівників. Документ дає визначення поняття "домашня праця", закріплює правовий статус домашніх працівників та особливості його регулювання, а також визначає обов'язкові умови трудового договору з такими працівниками.


Джерело: ubr.ua