Програму компенсацій оновили: які вигоди отримають роботодавці за працевлаштування ВПО

Кабінет міністрів 24 січня 2023 року ухвалив рішення вдосконалити програму виплати компенсації роботодавцям за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб. Про це повідомляє Міністерство економіки.

За даними відомства, зараз в країні налічується 7 млн переселенців, для яких надзвичайно актуальним є питання пошуку роботи.

"Тому програма стимулювання працевлаштування ВПО для уряду залишається однією з пріоритетних у 2023 році. І цього року ми збільшили у 1,5 раза фінансування програм сприяння працевлаштуванню внутрішніх переселенців", – розповіла перший віце-прем'єр – міністр економіки Юлія Свириденко.

Зокрема, згідно з внесеними змінами, роботодавець отримує:

  • компенсацію витрат на оплату праці (але не вище за 2 розміри мінімальної зарплати, тобто 13 400 грн) за працевлаштування зареєстрованих безробітних з-поміж ВПО на умовах строкових трудових договорів тривалістю не більш ніж 6 місяців, за умови збереження гарантій їхньої зайнятості протягом періоду, що перевищує тривалість виплати вдвічі;
  • компенсацію видатків роботодавця на перепідготовку та підвищення кваліфікації осіб з числа безробітних ВПО, працевлаштованих строком не менш ніж на 12 місяців. Розмір компенсації визначається Кабміном у межах вартості навчання з перепідготовки та підвищення кваліфікації.

Водночас у разі звільнення працівника до кінця строку гарантій за власним бажанням, за згодою сторін або з ініціативи роботодавця сума сплачених коштів повертається в повному обсязі до бюджету. Єдиний виняток – коли на таке робоче місце роботодавцем працевлаштовано іншого зареєстрованого безробітного за направленням територіального центру зайнятості до закінчення встановленого терміну збереження гарантій.

У разі, якщо на місце звільненого працівника працевлаштовано зареєстрованого безробітного з числа ВПО, виплата компенсації триває до закінчення встановленого терміну.


Джерело: ubr.ua